CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!

Teraz będziemy szaleć ;)

Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!

Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy

( ajj , ale to zabrzmiało :D )

Delikatny biszkoptkremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!!

Zobaczcie jak łatwo je zrobić!

 

budyniowe z truskawkami , ciasto latwe z truskawkami , ciasto truskawkowe , truskawkowy deser , budyniowe latwe , ciasto z galaretka , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:
( 20×26)

BISZKOPT:
jajka – 4 szt
cukier – 4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka – 4 łyżki
MASA BYDYNIOWA:
budyń waniliowy – 3 op
cukier – 5 łyżek
mleko – 1l
masło – 200 g
DODATKOWO :
truskawki – ok. 250 g
galaretka truskawkowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy pianę z białek z cukrami.

Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

MASA:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Zostawiamy do ostudzenia.

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

Następnie układamy obrane i umyte truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

IS_budyniowe z truskawkami i galaretką 4xxxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ananasowe z kremem budyniowym
    5 grudnia 2013 at 09:26

    […]  Budyniowe z truskawkami i galaretką  […]

  • Reply
    Anna
    16 czerwca 2014 at 21:59

    Wspaniałe ciastko, dzięki!

  • Reply
    CZEKOLADOWA KARPATKA Z TRUSKAWKAMI
    23 kwietnia 2015 at 14:22

    […] czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się […]

  • Reply
    TORCIK ARBUZOWY Z GALARETKĄ
    14 czerwca 2015 at 14:02

    […] łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku […]

  • Reply
    Zalamana
    19 maja 2016 at 11:30

    Budyń był płynny… Nie wiem co zle zrobiłam, ciasto mi sie rozpłynęło ..;(

  • Reply
    Marta
    4 czerwca 2016 at 21:03

    Wspaniałe ciasto, idealne na lato, tylko długo się na nie czeka. Nie można przyspieszyć i lać galaretki na ciepłe ciasto, bo galaretka przesiąknie! Za drugim razem zrobiłam wersję bardziej dietetyczną i dodałam pół kostki masła. Wychodzi równie pyszne, a mniej kaloryczne!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress