KNEDLE ZE ŚLIWKAMI – BEZ ZIEMNIAKÓW

Uwielbiam śliwki!

Takie soczyste i tryskające!

Zwykle z utęsknieniem wypatruję sezonu śliwkowego i to właśnie knedle są pierwszym przysmakiem, który robię z tymi owocami.

Robię takie klasyczne, ziemniaczane, albo takie bez ziemniaków – z ciasta parzonego.

Takie własnie takie knedle bez ziemniaków dzisiaj Wam pokażę!

Robi się je błyskawicznie, a polane masełkiem i posypane bułką tartą z cukrem smakują fenomenalnie!

Koniecznie spróbujcie!

 knedle ze sliwkami , knedle bez ziemniakow , ciasto parzone , ciasto na knedle , pyszne knedle , ostra n slodko (3)x

SKŁADNIKI:

( 3-4 porcje )

* mąka pszenna – 200 g
* mleko 2% – 125 ml
* masło – 25 g
* sól – 1 szczypta
* mąka ziemniaczana – 50 g
* żółtko – 2 szt
* soczyste śliwki
* cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, wlewamy mleko, dodajemy masło, szczyptę soli i gotujemy do całkowitego wymieszania składników.

Wsypujemy mąkę pszenną, szybko mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka, wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakiem ) do uzyskania zbitej, elastycznej kuli.

Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).

Z każdej części formujemy wałek, który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).

Każdą część rozpłaszczamy, układamy wypestkowane śliwki, posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy i formujemy kule.

Gotujemy we wrzątku ok. 5-7 minut od momentu wypłynięcia.

Podajemy gorące!

Smacznego!

knedle ze sliwkami , knedle bez ziemniakow , ciasto parzone , ciasto na knedle , pyszne knedle , ostra n slodko (2)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Bez Pszenicy (Kamila)
    26 sierpnia 2013 at 14:47

    ziemniaków nie możesz? a makę ziemniaczana masz dozwolona? pojawia sie w przepisie… ja nie mogę maki pszennej, ale np. kiełki pszenicy jeść mogę

  • Reply
    Ostra na Słodko
    26 sierpnia 2013 at 16:33

    Po mące ziemniaczanej nic mi nie jest.
    Po zjedzeniu ziemniaków gorączkuję …. A wnętrzności chce mi rozerwać. ;)

  • Reply
    Marta
    8 września 2014 at 15:58

    Rewelacyjny przepis! Ciasto łatwo się robi i wychodzi mięciutkie. Pycha! :-)

  • Reply
    Muffinki czekoladowo - śliwkowe
    20 października 2014 at 16:08

    […] DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich […]

  • Reply
    PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI I BEZOWĄ PIANĄ
    8 maja 2015 at 19:41

    […] jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress