Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem

nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko 3-001xxxxxxx

Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na moje ukochane naleśniki – tym razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!

Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.

Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad  , ale też imprezowe danie na gorąco.

Polecam!

 nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko 2-001xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI :

** mąka pszenna – 1 szkl

** mleko – 2 szkl

** proszek do pieczenia -1 lyżeczka

** jajko – 2 szt

** sól – 1 szczypta

** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść

** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki

 

FARSZ:

** bryndza – 250 g

** oscypek – 150 g

** pieprz – do smaku

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI :

Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .

Dodajemy mleko  roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.

Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.

 

FARSZ:

Oscypek ścieramy na tarce.

Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).

Resztę mieszamy z utartą bryndzą.

Doprawiamy do smaku pieprzem.

nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko 3-001xxxxxxx

 

CAŁOŚĆ :

Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.

Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.

Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.

1888631_647900331923684_1541227335_n-001

Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

 nalesniki , nalesniki z serem , bryndza , oscypek , zapiekane nalesniki , ostra na slodko xxxxxxxxx

 Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą
    3 kwietnia 2014 at 09:57

    […] wersja naleśników , a raczej naleśniko – krokietów , ponieważ farsz i sposób przyrządzenia bardziej przypomina […]

  • Reply
    Migdałowe naleśniki serowo - rabarbarowe
    29 kwietnia 2014 at 22:23

    […] wiecie , naleśników nigdy nie mam […]

  • Reply
    PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI
    2 grudnia 2014 at 11:22

    […] , pieczarki ,  ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na […]

  • Reply
    ROLADKI NALEŚNIKOWE Z RYŻEM I WARZYWAMI
    30 grudnia 2014 at 20:17

    […] Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! […]

  • Reply
    NALEŚNIKI Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
    1 marca 2015 at 22:06

    […] … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress