SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

szarlotka ze smietana , szarlotka krolewska , szarlotka na biszkopcie , jablecznik , pyszne ciasto jablkowe , tanie ciasta , ostra na slodko 3xxx

Skoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.

Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!

Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!

Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.

Polecam!

szarlotka ze smietana , szarlotka krolewska , szarlotka na biszkopcie , jablecznik , pyszne ciasto jablkowe , tanie ciasta , ostra na slodko 2xxx

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA:

* jabłka – 1,2 kg

* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op

* woda – 1/4 szkl

BITA ŚMIETANA:

* śmietana 36% – 200 ml

* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op

DODATKOWO:

Odrobina kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.

Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką.

Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do tortownicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut, studzimy.

MASA JABŁKOWA:

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy aż powstanie gładka masa.

Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.

Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.

BITA ŚMIETANA:

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.

Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady.

Smacznego!

szarlotka ze smietana , szarlotka krolewska , szarlotka na biszkopcie , jablecznik , pyszne ciasto jablkowe , tanie ciasta , ostra na slodko 3xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
    26 października 2014 at 19:49

    […] Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami. […]

  • Reply
    CIASTO SHREK
    14 listopada 2014 at 19:38

    […] jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress