BIRJANI Z KURCZAKA

Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.

Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole.

W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku.

Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.

Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.

Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.

W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.

Zobaczcie jak je je robię!

birani , kuchnia indyjska , hinduska , curry , birjani z kurczaka , pulao , pilaw , ostra na slodko , szybki obiad , pyszne danie indyjskie (4)xxx

SKŁADNIKI:

( 3 porcje )

PRZYPRAWY :

* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki

* posiekany czosnek – 1 ząbek

* garam masala – 0,5  łyżeczki

* chili – 0,5 łyżeczki

* kurkuma – 1 szczypta

* sól – 1 łyżeczka

* szafran – 1 szczypta

* zmiażdżony kardamon – ok. 5 ziarenek

* jogurt naturalny – 150 ml

* kminek – 1 szczypta

* cynamon – 1 szczypta

* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek

* papryka chili – 1 duża szt

*sok z cytryny – 2 łyżki

DODATKOWO:

* filet z kurczaka –  ok. 600 g

* mleko – 75 ml

* klarowane masło ghi – 3 łyżki

* duża cebula – 1 szt

* ryż np. basmati – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.

Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ).

W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran.

Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.

Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia.

Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.

Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente.

Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli.

Na patelnię z podsmażoną cebulą dodajemy zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili.

Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem.

Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi.

Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

birani , kuchnia indyjska , hinduska , curry , birjani z kurczaka , pulao , pilaw , ostra na slodko , szybki obiad , pyszne danie indyjskie (6)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    MURGH KARI - INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
    11 stycznia 2015 at 08:42

    […] Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress