PĄCZKI – NAJLEPSZE!

najlepsze-paczki-pyszne-domowe-paczki-puszyste-paczki-paczki-bancine-paczki-z-marmolada-jak-zrobic-pyszne-paczki-ostra-na-slodko-blog-kulinarny-latwe-przepisy-1xx

No i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki!

Są już wiedeńskie muffiny pączkowe … jest chrustpączusie serowe i kilka innych, fantastycznych, karnawałowych przysmaków.

Teraz pora na klasyczne pączki.

Domowe, babcine …

Przepis dostałam od Babci , a kiedy żyła smażyła je w ogromnych ilościach i obdarowywała całą rodzinę w Tłusty Czwartek.

( potem jeszcze po Tłustym Czwartku robiła mamie dokładkę, choć już nikt nie mógł ich przejeść! ).

Drugą Jej popisówką były pączki ziemniaczane.

Te są niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie.

Wypełnione po brzegi truskawkową marmoladą z całą pewnością zachwycą nawet tych, którzy za pączkami nie przepadają.

I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego!

Niezjedzenie przynosi pecha!

A jak już jeść, to te najlepsze! :D

najlepsze paczki , pyszne domowe paczki , puszyste paczki , paczki bancine , paczki z marmolada , jak zrobic pyszne paczki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (3)xxx

SKŁADNIKI:

( 25 szt )

* mąka tortowa – 500 g

* świeże drożdże – 50 g

* żółtka – 4 szt

* cukier – 3 czubate łyżki

* cukier wanilinowy – 1 łyżka

* jajko – 1 szt

* masło – 50 g

* mleko 3/2% – 250 ml

* sól – 1 szczypta 

* spirytus – 2 łyżki

DODATKOWO:

* marmolada truskawkowa

* tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru.

Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.

Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.

Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).

Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem!

Pycha!

 najlepsze paczki , pyszne domowe paczki , puszyste paczki , paczki bancine , paczki z marmolada , jak zrobic pyszne paczki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xx

PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ!

1.  Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.

3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.

4.  Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta  – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ).

5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.

6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.

9.  Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.

Takie  pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni.

Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.

najlepsze paczki , pyszne domowe paczki , puszyste paczki , paczki bancine , paczki z marmolada , jak zrobic pyszne paczki , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (4)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    PĄCZKI KUKURYDZIANE CYTRYNOWE - BEZGLUTENOWE
    1 lutego 2015 at 19:00

    […] Pączki , pączki wiedeńskie , faworki, oponki , róże i inne słodkości królować będą na stołach. […]

  • Reply
    TAWA-TAWAS
    8 lutego 2015 at 15:31

    […] idealnym pomysłem na karnawałową przekąskę i Tłusty Czwartek ( ale nie tylko! […]

  • Reply
    Jacek
    11 lutego 2015 at 17:18

    Wyglądają Cudownie z pewnością wypróbuję przepis ( bo Babciny ) a te są drogocenne.
    Dziękuje i pozdrawiam

  • Reply
    Marlena
    11 lutego 2015 at 17:27

    Już nie mogę się doczekać jutra :)

  • Reply
    PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM
    29 lipca 2015 at 06:51

    […] Pączki pączki pączki! […]

  • Reply
    SZYBKIE PĄCZKI SEROWE
    20 stycznia 2016 at 09:23

    […] zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych […]

  • Reply
    Kasia
    25 stycznia 2016 at 15:35

    Hej :)’
    Czego można użyć zamiast spirytusu?
    Pozdrawiam

  • Reply
    Agnieszka
    4 lutego 2016 at 18:19

    Przepyszne. Polecam. Usmazylam na oleju kokosowym i w zyciu nie jadlam tak dobrych pączków

    • Reply
      Agnieszka
      4 lutego 2016 at 18:21

      A i jeszcze jedna zmiana. Paczki smazylam razem z nadzieniem:) a zamiast lukru posypalam cukrem pudrem

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress