KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE

I jest!

Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską.

Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję!

Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami czy też ryżem – zawsze smakuje rewelacyjnie!

Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym i ulubioną surówką z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie!

Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv.

Robi się go niezwykle szybko ze składników, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach.

Gwarantuję, że jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, do którego będziecie wracać z ogromną przyjemnością.

Koniecznie wypróbujcie!

  kurczak w tempurze , chrupiacy kurczak , kurczak po tajsku , tajska kuchnia , pyszny soczysty kurczak , ostra na slodko , blog kulinarny , chrupiaca panierka  (3)xx

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 300 g

* limonka – 1 szt

* mąka pszenna – ok. 50 g

* mąka kukurydziana – ok. 50 g

* bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml

* sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir , kurkuma – do smaku

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* olej

kurczak w tempurze , chrupiacy kurczak , kurczak po tajsku , tajska kuchnia , pyszny soczysty kurczak , ostra na slodko , blog kulinarny , chrupiaca panierka  (5)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski.

Z połowy limonki ścieramy skórkę.

Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili, kurkumą i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka.

Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Anna
    28 czerwca 2015 at 11:35

    PRZEPYSZNE! w końcu jasny, prosty przepis na tempurę :)

  • Reply
    KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY - na ostro!
    19 września 2015 at 07:36

    […] A dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! […]

  • Reply
    ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
    8 listopada 2015 at 20:59

    […] mam dla Was przepis na przepysznego kurczaka faszerowanego suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, który idealnie podkręca […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress