TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami

Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami!

W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie ostatnio nie miałam czasu na wypieki.

Teraz to nadrabiam!

Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę.

Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku.

Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

truskawkowy pocalunek , ciasto z truskawkami , ciasto truskawkowe , ciasto z pianka , biszkopt z owocami , ostra na slodko , sylwia ladyga 6xx

SKŁADNIKI:

( blacha 25×30 )

BISZKOPT:

* jajka – 6 szt

* cukier – 1 szkl

* mąka pszenna – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PIANKA SEROWA :

* ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg

* galaretka cytrynowa – 2 op

* śmietana 36% – 500 ml

* cukier puder – 4 łyżki

* truskawki – ok. 300 g

POLEWA:

* masło – 2 łyżki

* kakao – 2 łyżki

* cukier puder – 4 łyżki

* śmietana 30% – 5 łyżek

* wiórki kokosowe – ok. 50 g

* cukier – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretka rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

PIANKA SEROWA:

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno.

Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy.

Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy.

Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki.

POLEWA:

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto.

Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI )
    20 lipca 2015 at 15:45

    […] Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. […]

  • Reply
    DESER TRUSKAWKOWY Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ – SmakujŚwiat
    17 czerwca 2016 at 11:10

    […] , serowy krem z białą czekoladą przełożony soczystymi truskawkami, i chrupiącymi biszkoptami jest świetnym pomysłem np. na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress