BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ

I kolejne fantastyczne ciacho – tym razem brzoskwiniowiec.

Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką.

Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach, albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ).

Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu.

Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki.

Wspaniale orzeźwia i z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli serników.

Ps. na lato – idealny!

Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu!

Spróbujcie!

 brzoskwiniowiec , sernik z brzoskwiniami , sernik z galaretka , ciasta bez pieczenia , sernik na zimno z galaretka , sernik z owocami bez pieczenia (2)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

CIASTO:

* jajko – 3 szt

* cukier – 3 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* kakao – 1,5 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA:

* twaróg 3-krotnie mielony – 600 g

* śmietana 30% – 250 g

* cukier puder – 6 łyżek

* galaretka brzoskwiniowa – 2 op

* brzoskwinie w syropie – 1 puszka

 

brzoskwiniowiec , sernik z brzoskwiniami, sernik bez pieczenia , sernik na zimno , sernik z galaretka , ciasta bez pieczenia , brzoskwiniowe ciasto , ostra na slodko , blog kulinarny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru.

Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki., a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20 min/ 180C, studzimy.

MASA:

Brzoskwinie odsączamy , 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę.

1 galaretkę rozpuszczamy  w 250 ml wrzątku, studzimy.

Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.

Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie,  a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.

Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl gorącego syropu z brzoskwiń.

Odstawiamy na noc do lodówki.

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Sernik puszysty
    25 listopada 2015 at 21:47

    […] Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]

  • Reply
    Kasia
    10 sierpnia 2017 at 19:27

    Mi nie wyszedł spód. Cieniutki , strasznie a dałam według przepisu .czyli żeby było jak na zdjęciu pasuje robić z podwójnej porcji :/

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress