BALCHAO – indyjskie curry z krewetek w pomidorach

No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa.

Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami.

Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało.

Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym.

Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę.

Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali.

Balchao , INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH , krewetki w sosie , kuchnia indyjska , curry , indyjskie curry , ryz z krewetkami , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g

* pomidory – 250 g

* cebula – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* zielone chili – 1 szt

* masło ghee – 2 łyżki

* mleczko kokosowe – 150 ml

* sok z limonki – 1 łyżka

* imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.

Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.

W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.

W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.

Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.

Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!

Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.

Balchao , INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH , krewetki w sosie , kuchnia indyjska , curry , indyjskie curry , ryz z krewetkami , ostra na slodko (3)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
    17 listopada 2015 at 08:03

    […] będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to […]

  • Reply
    ALOO GOHBI - curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu - kuchnia indyjska
    19 grudnia 2015 at 07:48

    […] znów pędzimy do Indii, a dokładnie do […]

  • Reply
    CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU
    12 lutego 2016 at 10:09

    […] mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami, które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress