GRECKIE OBWARZANKI ( z ciasta kruchego i francuskiego ) – najlepsze!

Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego!

Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć.

Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące.

Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę.

Wspaniały dodatek do ulubionej kawy.

Koniecznie wypróbujcie!

Gwarantuję, że greckie obwarzanki podbiją Wasze serca!

 greckie obwarzanki , ciasto francuskie , ciasto kruche , obwarzanki chrupiace , ostra na slodko (2)xxx

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 1 blat ( ok. 300 g )
* mąka pszenna – 150 g
* masło – 80 g
* cukier puder – 40 g
* żółtko – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.

Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.

Kroimy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.

Smacznego!

greckie obwarzanki , ciasto francuskie , ciasto kruche , obwarzanki chrupiace , ostra na slodko (3)xxx

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    marzanka 45+
    9 grudnia 2015 at 20:20

    pycha !!!

  • Reply
    BANOFFEE - deser z toffi i bananami w słoiczku
    29 lutego 2016 at 19:18

    […] kruchego ciasta, puszystej śmietankowej masy, słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy […]

  • Reply
    CIASTECZKA - PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SEROWO-KOKOSOWE
    16 marca 2016 at 13:45

    […] Ostatnio w mojej kuchni dość często gościło ciasto francuskie! […]

  • Reply
    CIASTECZKA SEROWE ( 3 składnikowe! ) - ekspresowe!
    18 kwietnia 2016 at 15:49

    […] kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie, gdyż rozwarstwiają się tak jak […]

  • Reply
    ja
    28 lipca 2017 at 10:00

    Ani to obwarzanki, ani greckie. Obwarzanki się sparza, a i ciasto zupełnie inne …

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress