TAPENADA Z CZARNYCH OLIWEK – najlepsza!

Tapenada to pasta z oliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji.

Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej.

Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, makaronu, a nawet mięs czy ryb!

Pastę robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację!

Ja uwielbiam z grzankami … a Wy z czym ją podacie?

  tapenada, pasta z oliwek , kuchnia srodziemnomorska , ostra na slodko , pasta do grzanek , pasta na kanapki (5)x

SKŁADNIKI:

* wydrylowane, czarne oliwki – 150 g
* czosnek – 2 ząbki
* kapary – 2 łyżki
* anchois – 2 szt
* natka pietruszki posiekana – 3 łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżka
* oliwa z oliwek – 4 łyżek
* chili – 1 szczypta
* pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Anchois moczymy przez ok. 20 minut w mleku.

W blendera wkładamy oliwki, kapary, czosnek, anchois , natkę pietruszki i chili.

Dodajemy sok z cytryny i oliwę – miksujemy na gładką masę.

Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na ok. pół godziny.

Smacznego!

tapenada, pasta z oliwek , kuchnia srodziemnomorska , ostra na slodko , pasta do grzanek , pasta na kanapki (3)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress