KANELBULLAR – SŁODKIE, CYNAMONOWE BUŁECZKI

O KANELBULLAR pierwszy raz usłyszałam na warsztatach kuchni szwedzkiej ( Scandynavian Love Fika ) z Szefem Kuchni Michałem Godyniem organizowanych w Electrolux Taste Center.

Były to niesamowicie pyszne warsztaty, które sprawiły, że totalnie zakochałam się  tych, drożdżówkach a przepis Michała na stale wszedł do mojego slodkiego menu.

Kanelbullar są to słodkie, cynamonowe bułeczki  popularne w krajach skandynawskich oraz w Ameryce Północnej pod nazwą Cinamon rolls ( te są na blogu od dawna! )

Za ich ojczyznę uważa się Szwecję i jest to wypiek na tyle popularny w tym kraju, że 4 października został ustanowiony Dniem Kanelbullar.

Robi się je błyskawicznie!

Są mega łatwe i mega pyszne!

Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;)

Bo, że będą smakować – to ja wiem!

 

SKŁADNIKI:

( ok. 12-15 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* mielony kardamon – 1 łyżeczka

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

MASA CYNAMONOWA:

* masło min. 82& – 100 g

* cukier – 100 g

* cynamon – 2 łyżeczki

+ cukier perlisty do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z kardamonem.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

MASA CYNAMONOWA:

Masło rozcieramy z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.

CAŁOŚĆ:

Ciasto smarujemy masą, zakładamy jedną połowę na drugą ( wzdłuż dłuższego boku ) , lekko dociskamy i kroimy na długie ok. 2 cm paski.

Z każdego zwijamy ozdobne, skręcone ślimaczki, układamy na blasze wyłożonej papierem, dostawiamy do podrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczmy ok. 6-8 minut w 200C.

Smacznego!

 

 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Olcia
    7 października 2017 at 13:24

    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Pachną obłędnie i tak samo smakują. Obawiam się tylko, że nie zdążą ostygnąć.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress