SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

Królowa serników znów wkracza do akcji!

Tym razem mam dla Was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście.

Taki niby klasyczny, a zarazem jeden z lepszych serników jakie jadłam.

Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach.

Sernik, do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością!

Koniecznie spróbujcie!

  

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha ok. 30x 24 )

CIASTO:

* mąka – 500 g

* cukier puder – 200 g

* żółtko – 8 szt

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* cukier waniliowy – 2 łyżki

* śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki

* masło – 250 g

MASA SEROWA:

* ser biały 3 x mielony ( może  być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg

* cukier puder – 250 g

* budyń śmietankowy – 1 op

* maka ziemniaczana – 2 łyżki

* śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* białko – 8 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy.

MASA SEROWA:

Zmielony ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem, śmietaną kwaśną oraz proszkiem do pieczenia – możemy to zrobić mikserem.

Dodajemy ubitą pianę z białej i mieszamy łyżką.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na blachę, wylewamy masę serową, przykrywamy drugą , rozwałkowaną połową ciasta.

Pieczemy ok. 50-55 minut / 180C.

Całkowicie studzimy.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress