Uwielbiam ucierane ciasta!
Te na maślance … na jogurcie, które to powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!
Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!
Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.
Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.
Wychodzi niesamowicie puszyste i delikatne.
Jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i gwarantuję , że nawet nie zdąży wystygnąć a już zniknie w całości!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
– maślanka – 250 ml
– jajko – 3 szt
– cukier – 1 szkl
– olej – 125 ml
– cukier waniliowy – 1 op
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– mąka – 2,5 szklanki
– jabłka – ok. 1 kg
– bułka tarta – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Cukier ubijamy z jajkami.
Dodajemy maślankę i olej – mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy – mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę.
Przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy jabłka.
Pieczemy ok. 45 minut w 180.
9 komentarzy
Ola
26 października 2012 at 13:04Pysznie wygląda ja dodam jogurt naturalny bo już kupiłam w Lidlu,chyba nie będzie różnicy w smaku:)już nie mogę doczekać się tego smaku.
Marta T.
15 września 2013 at 13:47już się piecze :D
Ciasteczka z jabłkami
14 maja 2014 at 16:13[…] ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli […]
Marta T.
24 lipca 2014 at 13:51właśnie kolejny raz piekę :) tym razem do przedszkola i zamiast cukru waniliowego cynamon :) ciekawe jak wyjdzie :) robione w pięć minut na szybkiego… szybsze ciasto nie przyszło mi do głowy :D
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
17 grudnia 2014 at 21:31[…] Częstowałam Was już Szarlotką Mamy […]
Anonim
29 września 2015 at 16:20Jaka blaszka do tego?
Ostra na Słodko
30 września 2015 at 19:0324-26 cm
Marek
26 sierpnia 2016 at 09:31Czy można zastąpić olej masłem.
Ostra na Słodko
26 sierpnia 2016 at 11:58Duż dużo większe ryzyko zakalca – sprawdzone info i potwierdzone niestety :/