Święta bez sernika?
Nie u mnie!
I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!
Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!
A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)
Delikatny … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki!
Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!
Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o “zasłodzenie się”.
Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
* masło – 175 g
* cukier – 1 szklanka
* żółtka – 8 szt
* białka – 8 szt
* olejek cytrynowy do ciast – 1 op
* brzoskwinie – 1 puszka
* budyń waniliowy – 2 opakowania
BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier puder – 8 łyżek
DODATKOWO:
* brzoskwinie – 2 szt
* śmietana 36% – 150 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.
Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 60 minut w 170C.
BEZA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!
Smacznego!
9 komentarzy
Roz Airad
26 marca 2013 at 13:02wygląda wspaniale ;d
Justyna Bąk
26 marca 2013 at 17:31pysznie wygląda:)
Bity Kęs
26 marca 2013 at 21:15klasyczny przepis, fajnO! :)
Tyna
24 czerwca 2013 at 12:23Jaki rozmiat blachy?
W Twoich przepisach brakuje tego szczegółu. Pozdrawiam.
Ciasta wyglądają pięknie.
Ostra
24 czerwca 2013 at 12:38Tortownica 22 cm:)
Postaram sie teraz przy kazdym wpisywac :)
Puszysty sernik z karmelem
1 stycznia 2014 at 13:13[…] Z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]
Sernik cytrynowy z kisielem
15 marca 2014 at 17:19[…] Sernik z brzoskwiniami … […]
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU
21 lipca 2015 at 22:10[…] Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! […]
BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄOstra na Słodko - blog kulinarny
19 sierpnia 2015 at 09:38[…] to sernik z brzoskwiniami i […]