CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA

Uwielbiam ciasta budyniowe!

Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!

Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.

Polecam!

   ciasto bananowe , ciasto budyniowe , z galaretka , bananowiec , banany , budyniowiec , ostra na slodko 5

SKŁADNIKI:
(22×33 cm )

BISZKOPT :
* jajko – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta

KREM BUDYNIOWY :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – 700 ml
* cukier – ok.3 łyżki
* miękkie masło – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki

DODATKOWO :
* woda – 125 ml
* sok z cytryny – 3 łyżki
* cukier – 1 łyżeczka
* banan – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.

Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku ,  a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy łyżką.

Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C

Studzimy.

W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.

KREM :

W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.

Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.

Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.

Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.

Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Zostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego!

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Emilka
    7 marca 2014 at 17:08

    Ciacho wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje, jest bardzo proste w przygotowaniu więc zabieram się do pracy bo aż ślinka cieknie i chciałoby się coś pysznego zjeść. Pozdrowionka :)

  • Reply
    Marta T.
    8 marca 2014 at 18:29

    się chłodzi :D wygląda pysznie :D córka i mąż już by zjedli a tu czekać trzeba :P

  • Reply
    Bananowe muffinki z migdałami
    21 kwietnia 2014 at 16:23

    […] razem bananowe z dodatkiem chrupiących […]

  • Reply
    Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami
    4 maja 2014 at 09:44

    […] …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego […]

  • Reply
    Usta Usta cytrynowe
    14 maja 2014 at 15:18

    […] a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił […]

  • Reply
    Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
    9 czerwca 2014 at 06:40

    […] Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe. […]

  • Reply
    CZEKOLADOWE KRATERY Z KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ
    16 grudnia 2014 at 12:01

    […] biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych […]

  • Reply
    CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI
    10 stycznia 2015 at 06:42

    […] mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym […]

  • Reply
    Dorota
    20 lutego 2015 at 08:25

    A ja dziś biorę się za to ciasto. Wiosnę czuć w powoetrzu to i ciasta się chce :)
    Uweilbiamy je :)

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    3 kwietnia 2015 at 06:54

    […] mnie wzbogacona dodatkową galaretką, która dodaje jej fantastycznego […]

  • Reply
    DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO - mnóstwo ciekawostek!
    23 sierpnia 2015 at 17:00

    […] sobie właśnie o dyniach […]

  • Reply
    magda
    30 września 2015 at 19:32

    Dzisiaj zrobiłam to ciacho i muszę przyznać, że jest wyśmienite a zarazem tak proste w przygotowaniu.Pyyyycha!!

  • Reply
    Anonim
    24 czerwca 2016 at 13:15

    czy te budynie maja być z cukrem? czy bez? bo tego w przepisie nie ma a to ważne!

  • Reply
    Anna
    7 lutego 2019 at 15:18

    Ten przepis to jakiś chlam ,4 raz robię i za każdym razem krem z budyniu się leje jak woda,szkoda słów!!!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 lutego 2019 at 15:20

      Buhahahahhaahhaa …… to lepiej nie rób 5 raz bo też Ci się krem z budyniu pewnie poleje jak woda #ściana

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress