Uwielbiam ciasta budyniowe!
Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!
Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Polecam!
SKŁADNIKI:
(22×33 cm )
BISZKOPT :
* jajko – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
KREM BUDYNIOWY :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – 700 ml
* cukier – ok.3 łyżki
* miękkie masło – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki
DODATKOWO :
* woda – 125 ml
* sok z cytryny – 3 łyżki
* cukier – 1 łyżeczka
* banan – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku , a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C
Studzimy.
W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.
KREM :
W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.
Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.
Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.
Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!
16 komentarzy
Emilka
7 marca 2014 at 17:08Ciacho wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje, jest bardzo proste w przygotowaniu więc zabieram się do pracy bo aż ślinka cieknie i chciałoby się coś pysznego zjeść. Pozdrowionka :)
Marta T.
8 marca 2014 at 18:29się chłodzi :D wygląda pysznie :D córka i mąż już by zjedli a tu czekać trzeba :P
Bananowe muffinki z migdałami
21 kwietnia 2014 at 16:23[…] razem bananowe z dodatkiem chrupiących […]
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami
4 maja 2014 at 09:44[…] …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego […]
Usta Usta cytrynowe
14 maja 2014 at 15:18[…] a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił […]
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
9 czerwca 2014 at 06:40[…] Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe. […]
CZEKOLADOWE KRATERY Z KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ
16 grudnia 2014 at 12:01[…] biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych […]
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI
10 stycznia 2015 at 06:42[…] mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym […]
Dorota
20 lutego 2015 at 08:25A ja dziś biorę się za to ciasto. Wiosnę czuć w powoetrzu to i ciasta się chce :)
Uweilbiamy je :)
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
3 kwietnia 2015 at 06:54[…] mnie wzbogacona dodatkową galaretką, która dodaje jej fantastycznego […]
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO - mnóstwo ciekawostek!
23 sierpnia 2015 at 17:00[…] sobie właśnie o dyniach […]
magda
30 września 2015 at 19:32Dzisiaj zrobiłam to ciacho i muszę przyznać, że jest wyśmienite a zarazem tak proste w przygotowaniu.Pyyyycha!!
Anonim
24 czerwca 2016 at 13:15czy te budynie maja być z cukrem? czy bez? bo tego w przepisie nie ma a to ważne!
Ostra na Słodko
24 czerwca 2016 at 14:22Z cukrem :)
Anna
7 lutego 2019 at 15:18Ten przepis to jakiś chlam ,4 raz robię i za każdym razem krem z budyniu się leje jak woda,szkoda słów!!!!
Ostra na Słodko
7 lutego 2019 at 15:20Buhahahahhaahhaa …… to lepiej nie rób 5 raz bo też Ci się krem z budyniu pewnie poleje jak woda #ściana