UCIERANE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

IS_ciasto jogurtowe z truskawkami xxx

Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!

Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!

Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie!

Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!

Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!

Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił!

Tak : jestem tego pewna!

ciasto jogurtowe z truskawkami , ciasto truskawkowe , pyszne ciasto z owocami , ucierane jogurtowe , ucierane na jogurcie , ostra na slodko , tanie pyszne ciasto

 

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 )

– truskawki – ok. 300 g
– jajka -3 szt
– mąka pszenna – 2,5 szkl
– cukier – 1 szkl
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– olej – 0,5 szkl
– jogurt naturalny – 300 g
– cukier waniliowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej – różnica temperatur może spowodować zakalca.

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy  jogurt i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy truskawki.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

IS_ciasto jogurtowe z truskawkami 54x

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

38 komentarzy

  • Reply
    anna
    13 czerwca 2013 at 07:48

    Na jaską wielkość tortownicy jest to ciasto?

  • Reply
    anna
    13 czerwca 2013 at 07:50

    Nie podałaś ilości jajek.

  • Reply
    marta
    13 czerwca 2013 at 09:00

    ile jajek wbiłaś do ciasta ?? i

  • Reply
    Ostra na Słodko
    13 czerwca 2013 at 10:17

    Zaraz zmienie przepis. 2 duze jajka , tortownica ok. 23cm

  • Reply
    Marta Tomasik
    13 czerwca 2013 at 14:15

    właśnie się piecze :D tylko oprócz truskawek dodałam też boróweczki :D mniammmm… zapach już unosi się w całym domu :D uwielbiam Twoje przepisy :) są łatwe i pyszne (przez to pieke przynajmniej 2 razy w tygodniu heh… i oczywiście zawsze korzystam z Twoich przepisów :P mam zamiar przetestować wszystko :D prawie :P) pozdrawiam :)

  • Reply
    Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
    19 czerwca 2013 at 20:45

    […] już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i […]

  • Reply
    Bez Pszenicy (Kamila)
    21 czerwca 2013 at 15:01

    Ja też mam takie swoje ciasto numer jeden w sezonie. Ale nie tylko z truskawkami je robię. Jak są inne owoce typu porzeczki, jagody itp. to też wpierniczam do tego ciasta. Dzieciaki je kochają. A najlepsze, oczywiście znany to fakt, jest to, że proste znaczy najsmaczniejsze :) http://bezpszenicyy.blogspot.com/2013/05/szybkie-ciasto-z-rabarbarem-i.html

  • Reply
    Pati
    14 lipca 2013 at 14:17

    Robiłam podwójną porcje na dużą blache i bałam się że wyjdzie zakalec, ale właśnie jem to przepyszne ciasto i jestem zachwycona ! Jest pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach :) I ten jogurtowy smak w połączeniu z truskawkami jest wyśmienity ! Dziękuje za ekstra przepis i polecam wszystkim ! ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 lipca 2013 at 16:31

      łoooo :D
      Nawet nie wiesz jak miło to słyszec :)))))))))

  • Reply
    Marta
    15 lipca 2013 at 23:19

    Mam pytanie- czy ciasto można zrobić bez użycia miksera?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 lipca 2013 at 06:02

      Kochana : jak najbardziej!

      Co ważne : składniki naprawdę w temperaturze pokojowej ( wyciągnij sobie dużo wcześniej – będzie o wiele łatwiej ).

      I ucieraj naprawdę porządnie.

      Uda się , musi :)))))

      Aha!
      Wielokrotnie osoby mnie pytają :
      Ciasto wychodzi taki mokre .. ja to nazywam „zimne” … i nie jest to zakalec – smakuje rewelacyjnie!!!

  • Reply
    Ania
    18 lipca 2013 at 10:18

    Jeszcze małe pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?

  • Reply
    Ostra
    18 lipca 2013 at 10:23

    To które jest na zdjęciu piekłam Z.

    Robiłam kilka razy bez i również wyszło , ale czas pieczenia zwiekszyłam o ok. 10 minut.

    Czas pieczenia w duzym stopniu zalezy też od mocy / jakości piekarnika ( o tym tez się przekonałam wiele razy ;) ).

    No i dostosuj go do wielkosci tortownicy w której robisz.

    Najlepiej sprawdź patyczkiem pod koniec , czy wychodzi ” czysty „.

    Ciasto musi również ostygnąć przed rozkrojeniem.

  • Reply
    Magda C.
    11 sierpnia 2013 at 10:07

    Świetny przepis! A czy zamiast masła można użyć oleju? Jeśli tak to ile go?

    • Reply
      Ostra
      11 sierpnia 2013 at 10:33

      Ciasto to na bazie masła będzie miało zdecydowanie lepszy smak!!!
      Dlatego tutaj bym nie zamieniała go na olej.
      Jeśli już to … Na dobrą margarynę do pieczenia :)

  • Reply
    Gâteau au Yaourt - Ekspresowe ciasto jogurtowe
    21 kwietnia 2014 at 15:25

    […] Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka. […]

  • Reply
    Ucierane z truskawkami
    21 czerwca 2014 at 08:06

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis na ucierane ciacho z truskawkami. […]

  • Reply
    marlena
    6 marca 2015 at 19:02

    masakra,nie wyszło i niewiem dlaczego !?

  • Reply
    Kasia
    23 marca 2015 at 22:54

    Jak długo trzeba ucierać z jajkami? jaka powinna wyjść konsystencja? I jogurtu i mąki już nie ucierać z masą tylko wymieszać łyżką?

  • Reply
    Kasia
    31 marca 2015 at 22:45

    No i wyszedł zakalec nie wiadomo czemu, nie polecam przepisu!

    • Reply
      Ilona
      25 maja 2015 at 14:09

      To ze Pani nie wyszedł to nie znaczy ze przepis jest do bani, coś musiała Pani zrobić nie tak ze wyszed zakalec, moze te składniki były z lodowki ??? coś musi byc na rzeczy :P albo zły dzien :P
      Ja dziś bede piec :) wiec zobaczymy :D mam nadzieje ze sie uda ;0

      • Reply
        Ostra na Słodko
        25 maja 2015 at 14:15

        Pamiętajcie Dziewczyny, że wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej i mieć taką samą mniej więcej temperaturę.
        Inaczej jest właśnie ryzyko zakalca.
        Ja się stosuję i mi zawsze wychodzi :D

  • Reply
    Karolina
    25 maja 2015 at 21:01

    czy taka mała blaszka około 24×24 cm będzie odpowiednia czy za duża ?

  • Reply
    Kasia
    16 czerwca 2015 at 18:00

    wyszło pyszne ale po wyjęciu z piekarnika opadło,

  • Reply
    Paulina
    21 czerwca 2015 at 12:06

    kilka pytan-czy zamiast kefiru moze byc jogurt naturalny (albo prosze o przepis na ciacho truskawkowe z jogurtem) i czy mozna je zrobic w wersji mufinkowej?
    ps.uwielbiam Twoj blog !!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 czerwca 2015 at 12:10

      Z kefirem jest troszkę bardzo lżejsze … miękkie .
      Z kefirem jest bardziej zbite i UWAGA – jest większe ryzyko zakalca.
      Ale robiłam nie raz i wyszło ok.
      Pamiętaj , żeby składniki były w temp. pokojowej.

      Śmiało możesz spróbować zrobić je jako muffinki :)

      • Reply
        Paulina
        21 czerwca 2015 at 12:13

        ze z kefirem bedzie jednak lepsze? a jakis przepis na ciacho z jogurtem?

        • Reply
          Ostra na Słodko
          21 czerwca 2015 at 12:15

          Ten przepis jest na jogurtowe :)
          Nie , że lepsze kefirowe , raczej mniej ryzykowne :)

  • Reply
    Joanna
    5 lipca 2015 at 12:06

    Ciasto pierwsza klasa!
    Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będę często piekła. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 kwietnia 2016 at 20:33

    Właśnie piekę :D mam nadzieje, że wyjdzie dobrze :)

  • Reply
    malwina
    24 maja 2016 at 18:58

    wyszlo wspaniale.
    duzo innych ciekawych przepisow. bede tu wracac.
    dzieki.

  • Reply
    Aga
    27 maja 2016 at 12:15

    Wyszło przepyszne! Wczoraj był z truskawkami, dziś z jabłkami i cynamonem ;-) polecam przepis!

  • Reply
    Zuzia
    12 czerwca 2016 at 09:57

    Nie posiadam zdolności do pieczenia ciast. Oprócz muffinek mało które mi wychodzi. Ale te wyszło perfekcyjnie. Pyszne ciasto – dzieci się zajadały. Przy okazji dowiedziałam się, że produkty powinny mieć temperaturę pokojową, a ja zawsze prosto z lodówki dawałam, więc już wiem czemu ponosiłam porażkę :) serdecznie dziękuję :)

  • Reply
    Sylwia
    14 czerwca 2016 at 14:50

    Ciasto pycha! dodałam jajka prosto z lodówki a ciasto i tak wyszło idealnie bez zakalca! Polecam przepis bo palce lizać :)

  • Reply
    Asia
    5 października 2016 at 01:09

    Wyszło pyszne smaczne puszyste mniam

  • Reply
    Monika
    2 listopada 2016 at 13:46

    Ciasto rewelacyjne! :) Robi się błyskawicznie, piekłam je wielokrotnie i zawsze wychodzi. Znika w tempie błyskawicznym a mąż je uwielbia. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress