SERNIK GOTOWANY , Z KARMELEM I ORZECHAMI

sernik gotowany , sernik z karmelem , sernik z orzechami , sernik bez pieczenia , ciasto z kremem , ostra na slodko , ciasto z orzechami , orzechowiec 2xxxxxx

Jak już wielokrotnie Wam pisałam moja mamcia jest wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju serników , i to właśnie o nie najczęściej prosi , kiedy ma smaka na słodkości.

Dziś mam dla Was kolejny przepis na  sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik gotowany.

Jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta , ale nie tylko – robi się go błyskawicznie , nie wymaga pieczenia , a składniki dostępne są w każdym sklepie.

Zachwyca nie tylko smakiem , ale i wyglądem.

Czyż nie cieknie Wam ślinka już na samą myśl?! 

Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie!

Polecam!

sernik gotowany , sernik z karmelem , sernik z orzechami , sernik bez pieczenia , ciasto z kremem , ostra na slodko , ciasto z orzechami , orzechowiec xxxxxxxxxxxx

SKŁADNIKI:
( forma keksówka )

* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g
* kostka do pieczenia Kasia – 80 g
* cukier – 150 g
* jajko – 2 szt
* budyń waniliowy – 1 op

DODATKOWO :

* herbatniki – ok. 25 szt
* orzeszki ziemne – 100 g
* cukier – 3/4 szkl
* kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przepis na formę – keksówkę.

Na dużą podwajamy składniki.

Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.

Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.

Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy – mieszamy co jakiś czas , by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.

Pod koniec gotowania wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie rozprowadzamy.

Foremkę  wykładamy folią spożywczą , a następnie spód pokrywamy herbatnikami.

Wylewamy połowę gorącej masy serowej , przykrywamy kolejną warstwą i wylewamy resztę masy.

Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

sernik gotowany , sernik z karmelem , sernik z orzechami , sernik bez pieczenia , ciasto z kremem , ostra na slodko , ciasto z orzechami , orzechowiec 2xxxxxx

DODATKOWO :

Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.

Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.

Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.

Zajadamy!

Smacznego!

sernik gotowany , sernik z karmelem , sernik z orzechami , sernik bez pieczenia , ciasto z kremem , ostra na slodko , ciasto z orzechami , orzechowiec 2xxxxxxxx

Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/

A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona! http://www.mojeciasto.pl/abc-pieczenia/konwerter/

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

20 komentarzy

  • Reply
    ewelina
    15 kwietnia 2014 at 07:04

    Sylwia wspomóż radą na mazurka który nie stwardnieje na kamień

    proszę :)

  • Reply
    Ostra na Słodko
    15 kwietnia 2014 at 22:20

    Obiecała ten przepis na mazurka więc proszę :)

    Mazurki jak to mazurki na ogół robią się twarde … a ja zwykle robię sprawdzony cioci przepis ;)

    Nie twardnieje szybko … nie jest przesadnie słodki …. zawsze znika najszybciej :)

    Składniki
    kruchy spód:
    200 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    150 g masła
    1 jajko
    nadzienie:
    dżem brzoskwiniowy
    ok. 500 g masy krówkowej / kajmakowej
    poodprażone delikatnie płatki migdałowe
    skórka pomarańczowa

    CIASTO :
    Mąki mieszan , dodaję cukier puder i wanilinowy oraz schłodzone masło.
    Siekamy na drobny mak , dodajemy jajko i zagniatamy kruche ciasto.

    Na stolnicy wałkujemy na prostokąt , nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego na ok. 200C piekarnika na ok. 15-20 minut , studzimy.

    Gotowy spód smarujemy dżemem , a następnie podgrzaną masą.
    Dekorujemy podprażonymi migdałami i skórką.

    Gotowe!

  • Reply
    Sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną
    18 kwietnia 2014 at 06:31

    […] Święta bez sernika? […]

  • Reply
    Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą
    4 maja 2014 at 20:27

    […] chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , […]

  • Reply
    Tarta snickers - z karmelem i orzechami
    7 maja 2014 at 13:54

    […] Snickers – na samą myśl cieknie ślinka! […]

  • Reply
    Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami
    13 maja 2014 at 06:33

    […] Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! […]

  • Reply
    Sernik jogurtowy z galaretką
    6 sierpnia 2014 at 21:11

    […] na zadane przeze mnie pytanie :  ” Jakie ciacho zrobić? „ – pada odpowiedź : ” Sernik „ […]

  • Reply
    jowi
    20 września 2014 at 19:12

    jakiej firmy kupic ser?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 września 2014 at 23:02

      Świetnie sprawdza się zwykły, biedronkowy VItello :)

      • Reply
        jowi
        8 sierpnia 2015 at 11:15

        dzięki

  • Reply
    maja
    5 lutego 2015 at 17:05

    A ile trzeba ta masę gotować?

  • Reply
    kasia
    30 marca 2015 at 15:01

    Tej Kasi mam utrzeć 80g? Czy kostkę?

  • Reply
    jowi
    8 sierpnia 2015 at 11:06

    jaki ser kubełkowy sie najlepiej sprawdzi?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 sierpnia 2015 at 14:05

      Robiłam zarówno na droższym PREZEDENCIE , jak i tańszym – VITELLO – z każdym wyszło równie pyszne!

  • Reply
    jowi
    8 sierpnia 2015 at 17:38

    Pomocy. Zrobiła mi się zupa :( Można to jeszcze jakoś odratować?
    Kupilam ser vitello

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 sierpnia 2015 at 19:27

      Jeśli robiłaś jak w przepisie to powinna wyjść kremowa masa, dość gęsta ale nie taka sztywna.
      Dla ratunku można dodaćdodatkowy budyń albo mąk ziemniaczaną :)

  • Reply
    SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI - bez pieczenia!
    5 listopada 2015 at 08:31

    […] pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress