DROŻDŻOWE CYNAMONOWE

ciasto cynamonowe , cinnabon , cinamon rolls , ciasto drozdzowe z cynamonem , masa cynamonowa , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko 4 xxxx

Ostatnie cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.

Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :D

Przepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!

ciasto cynamonowe , cinnabon , cinamon rolls , ciasto drozdzowe z cynamonem , masa cynamonowa , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko 2xxx

SKŁADNIKI :

ROZCZYN:

* drożdże – 30 g

* cukier – 25 g

* mąka pszenna – 50 g

* mleko – 150 ml

CIASTO :

* mąka pszenna – ok. 350 g

* cukier – 25 g

* sól – 1 szczypta

* masło – 100 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* cynamon – 5 łyżek

* miękkie masło – ok. 200 g

* cukier brązowy – 1 szkl

ciasto cynamonowe , cinnabon , cinamon rolls , ciasto drozdzowe z cynamonem , masa cynamonowa , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko xxxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN :

Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

NADZIENIE :

Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )

Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm.

W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka.

Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków.

Boki smarujemy odrobiną mleka.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!

Smacznego!

ciasto cynamonowe , cinnabon , cinamon rolls , ciasto drozdzowe z cynamonem , masa cynamonowa , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko 4 xxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    11 lipca 2014 at 07:49

    Mniam świetne!!

  • Reply
    magma
    11 lipca 2014 at 22:41

    świetne Ci wyszło:)

  • Reply
    Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami
    5 sierpnia 2014 at 15:50

    […] pomarańczy – szczególnie w okresie Świątecznym! Dziś mam dla Was przepis na lekkie , cynamonowe muffinki właśnie z kremem pomarańczowym. Delikatne … lekko orzeźwiające … […]

  • Reply
    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
    14 października 2014 at 15:21

    […] pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak […]

  • Reply
    Baba drożdżowa "leniwa" z kruszonką
    15 października 2014 at 14:29

    […] Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania. […]

  • Reply
    Ciasto dyniowe - najlepsze i najłatwiejsze!
    24 października 2014 at 19:35

    […] piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować […]

  • Reply
    CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE!
    25 października 2014 at 08:24

    […] piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować […]

  • Reply
    CYNAMONOWE PANCAKES
    15 stycznia 2015 at 06:28

    […] cynamonu, to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką […]

  • Reply
    DROŻDŻOWE RÓŻE - CIASTO
    14 maja 2015 at 22:42

    […] Ostatnio bardzo ale to bardzo polubiłam się z ciastem drożdżowym. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress