CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI

torcik budyniowy, ciasto budyniowe , torcik makowy , ciasto z kremem busyniowym, , tort z owocami , ostra na slodko , latwe przepisy , blog kulinarny , krem budyniowy (1)xx

Jak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe ( a jakich ja ciast nie uwielbiam?! ;) ).

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym smaku!

Delikatny makowy biszkopt przełożony pomarańczowym kremem i obsypany chrupiącymi bakaliami.

Ozdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje!

Niebo w gębie!

Ciasto po które sięga się z przyjemnością i które znika w błyskawicznym tempie!

torcik budyniowy, ciasto budyniowe , torcik makowy , ciasto z kremem busyniowym, , tort z owocami , ostra na slodko , latwe przepisy , blog kulinarny , krem budyniowy (4)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

CIASTO:

* mąka – 130 g

* cukier – 160 g

* margaryna – 50 g

* jajko – 5 szt

* suchy mak – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g

* mleko – 800 ml

* margaryna – 220 g

* olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki

DODATKOWO:

* orzechy nerkowce – ok. 50 g

* kokos – 30 g

* pomarańcza – 1 szt

* cytryna – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem.

Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty.

KREM:

Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie.

Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu.

CAŁOŚĆ:

Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ).

Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami.

kasia moje ciasto , torcik budyniowy , torcik makowy z kremem , krem budyniowy , tort z owocami , ostra na slodko (1)x

Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl.

Zmniejszyłam ilość mleka w kremie.

Dodałam olejek pomarańczowy.

Dodałam orzechy oraz kokos.

Dodałam pomarańcze oraz cytryny do dekoracji.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
    5 maja 2015 at 06:29

    […] Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! […]

  • Reply
    monika
    4 marca 2016 at 09:43

    Te budynie to napewno maja mieć po 60 ??? Bo ja nigdzie nie widzę budyni takich tylko po 37 pozdrawiam

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress