CIASTO MARCHEWKOWE Z CZEKOLADĄ – NAJLEPSZE!

Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dawna , ale ciągle nie mogłam się zmobilizować do jego zrobienia!

Z pomocą ( taaa, jasne  ;) ) przyszli mi koledzy z pracy , którzy w piątkowe popołudnie jednogłośnie okrzyknęli, że na poniedziałek chcą ciasto marchewkowe.

Inaczej mam się w pracy nie pokazywać ;)

No to nie miałam wyjścia, musiałam zrobić!

I tym sposobem niedzielne popołudnie spędziłam na robieniu najlepszego na świecie ciasta marchewkowego!

Tak, tak – jest to najlepsze na świecie ciasto marchewkowe.

Idealnie słodkie … mokre … i niesamowicie puszyste!

Mleczna czekolada jest taką kropką nad I, która sprawia, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Także proszę Państwa, przed Państwem najlepsze na świecie ciasto marchewkowe!

Częstujcie się!

ciasto marchewkowe , pyszne marchewkowe , ciasta warzywne , piernik , murzynek , tanie ciasta , latwe przepisy , ostra na slodko, ciasto czekoladowe (1)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24cm )

* starta marchew – 2 szkl

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* duże jajka – 3 szt

* olej – 1 szkl

* cukier – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* soda – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 czubata łyżeczka

* przyprawa do piernika – 1 szczypta

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* mleczna czekolada lub cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Marchewkę ścieramy na małych oczkach.

Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej.

Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika – cały czas miksujemy.

Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-55 minut.

Dokładnie studzimy!

Po wystudzeniu oblewamy mleczną czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

ciasto marchewkowe , pyszne marchewkowe , ciasta warzywne , piernik , murzynek , tanie ciasta , latwe przepisy , ostra na slodko, ciasto czekoladowe (2)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

47 komentarzy

  • Reply
    Justa
    21 maja 2015 at 15:53

    Szczerze??

    Ciasto jest hmmm ………………………. boskie!!!!!!!!! Od dziś to moje ulubione ciasto marchewkowe!!! Zamiast czekolady zrobiłam krem z serka śmietankowego <3 Miód z benzyną <3

  • Reply
    TARTA CZEKOLADOWA "LOTTO" Z FERRERO ROCHER
    6 czerwca 2015 at 18:56

    […] dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do […]

  • Reply
    Eliza
    23 lipca 2015 at 20:07

    Witam :). Czy marchewkę należy trochę odsączyć z soku ? Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 lipca 2015 at 20:10

      Absolutnie nie jest to konieczne :)

      • Reply
        Eliza
        23 lipca 2015 at 20:33

        zapytałam, ponieważ kiedyś piekąc ciasto marchewkowe z innego przepisu wyszedł mi przepyszny zakalec :P :P ale to pewnie wina składników, a nie soku w marchewce, pozdrawiam :) :)

  • Reply
    Marta
    18 sierpnia 2015 at 09:28

    Ciasto jest najlepsze na świecie… pięknie wyrośnięte i aksamitne. Przekładam je w dodatku kremem z serka mascarpone. Świetny przepis.

  • Reply
    Niki
    6 września 2015 at 23:02

    Ciasto jest przepyszne :). Polecam :)

  • Reply
    CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM
    11 września 2015 at 19:15

    […] dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie […]

  • Reply
    Eve TD
    28 listopada 2015 at 15:27

    Właśnie je miksuje:)

  • Reply
    Paulina K.
    15 stycznia 2016 at 10:21

    Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto marchewkowe i ten jest najlepszy. Ciasto wychodzi idealne, pyszne, wilgotne i długo sie nie starzeje. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.

  • Reply
    iwona
    19 stycznia 2016 at 11:57

    Chciałabym upiec to ciasto do przedszkola na Dzień Babci, ale potrzebowałabym duża blaszkę. O ile zwiększyć zatem ilość składników?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 stycznia 2016 at 12:02

      Nie wiem co w Twoim przypadku znaczy „duża blaszka”.
      Jakie wymiary?

  • Reply
    Ania
    6 lutego 2016 at 12:43

    Witam! Ciasto wygląda obłędnie! Mam zamiar je dzisiaj zrobić tylko mam jedno pytanie czy olej mogę zastąpić oliwą o łagodnym smaku???

  • Reply
    Anonim
    10 lutego 2016 at 20:34

    czy to jest temp.na piekarnik gazowy czy elektryczny?

  • Reply
    ela
    11 lutego 2016 at 12:34

    Właśnie jem jeszcze cieplutkie z piekarnika.Pięknie wyrosło,puszyste i bardzo smaczne.Polecam

  • Reply
    Emila
    11 lutego 2016 at 19:28

    To ciasto jest rewelacyjne
    Poszłam na łatwiznę i zamiast mikserem,wymieszałam oddzielenie łyżką suche składniki,później mokre i połączyłam.
    I też wyszło puszyste i lekkie

  • Reply
    Kasia w kuchni :)
    13 lutego 2016 at 15:14

    Super ciasto :) właśnie je upiekłam i jest boskie :) to cud że nie wyszedł zakalec choć zazwyczaj mi wychodzą zakalce. Gorąco polecam :)

  • Reply
    Natalia
    19 lutego 2016 at 10:51

    Nie mam miksera, myślisz, że mieszając ręcznie też wyjdzie? :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 lutego 2016 at 10:54

      Wyjdzie! :)))

      • Reply
        Natalia
        19 lutego 2016 at 10:59

        Super! To zrobię na weekand. :)

  • Reply
    Arleta
    15 marca 2016 at 13:07

    Czy make pszenna mozna zastapoc chociazby pelnoziarnista?

  • Reply
    KasiaP
    17 kwietnia 2016 at 09:41

    Pierwszy raz robiłam marchewkowe i na pewno z tego przepisu będę korzystać ponownie! Pyszne, niezwykle puszyste a zarazem nie jest suche.

  • Reply
    Carrot
    10 maja 2016 at 01:28

    Na jakich wymiarów blaszkę jest przepis?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 maja 2016 at 08:53

      Wszystkie jest w przepisie – proszę dokładnie przeczytać :)

  • Reply
    Carrot
    11 maja 2016 at 22:50

    Cudowne ciacho!

    Wcześniej za ciastem marchewkowym nie przepadałam ale od dzisiaj zupełnie zmieniłam zdanie

    Nie mogłam przestać go jeść. Nastepnym razem upiekę podwójną porcyjkę.

  • Reply
    MAGDA CICHOWLAS
    2 października 2016 at 11:36

    Olej slonecznikowy czy rzepakowy? Ma to jakieś znaczenie? :-)

    • Reply
      MAGDA CICHOWLAS
      2 października 2016 at 16:49

      Magda

    • Reply
      Ostra na Słodko
      2 października 2016 at 18:44

      Nie ma znaczenia – ja używam rzepakowego.

  • Reply
    Kasia
    5 listopada 2016 at 15:29

    Na jaką blaszkę jest ten przepis?

  • Reply
    Arlena
    22 listopada 2016 at 22:18

    Chcę upiec ciasto w prostokątnej blaszce 37×26
    Czy wystarczy jak podwoję ilość składników?
    Jak długo piec ciasto w piekarniku z termoobiegiem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 listopada 2016 at 08:13

      Chcesz wybrać bardzo dużą blachę – w takiej wielkości jest dużo większe ryzyko zakalca.
      Jeśli jednak zdecydujesz się, to wystarczy podwoić składniki a czas pieczenia przedłużyć o ok. 20 minut – ma być do suchego patyczka.
      Radziłabym upiec ciasto jednak w mniejszej formie.

  • Reply
    Magda
    24 listopada 2016 at 22:41

    Mam pytanie, dodaje do ciasta proszek do pieczenia i sode ,ciasto bardzo ładnie rosnie a potem opada :-( wychodzi pyszne ale niskie , foremka 24 cm

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 listopada 2016 at 22:45

      To ze zdjęcia było robione w tortownicy 20 cm , stąd taka wysokość.
      Jak dodajesz i proszek i sodę to nie powinno opaść – wręcz przeciwnie.
      Pamiętaj , żeby składniki były w temp. pokojowj , dobrze ubite a marchew nie zbyt mokra – zbyt mokra spowoduje opadnięcie i większe ryzyko zakalca.

  • Reply
    Asia
    24 kwietnia 2017 at 14:49

    Czy może być masło w miejsce oleju?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 kwietnia 2017 at 14:52

      Polecam olej – zdecydowanie.
      Z masłem większe ryzyko zakalca w tym przypadku.

  • Reply
    Monika
    25 maja 2017 at 15:47

    Czy mogę ubić oddzielnie białka, oddzielnie żółtka z cukrem i potem delikatnie połączyć z resztą składników?

  • Reply
    Martyna
    6 sierpnia 2017 at 09:38

    Najsmaczniejsze i najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je z tego przepisu dziś już 100 raz i za każdym razem wychodzi równie pyszne. Synek uwielbia to ciasto, rodzina i znajomi również są zachwyceni.Doskonale na wiele okazji, sprawdza się również jako spód do tortu. 😀

  • Reply
    Mybetina
    9 sierpnia 2017 at 10:13

    Czy zamiast mąki pszennej możemy zastosować np. orkiszową , razową albo ryżową ? :)

  • Reply
    anna90
    23 września 2017 at 19:52

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto i jest przepyszne!

  • Reply
    Ewewelka
    6 października 2017 at 21:15

    Ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, z delikatnie chrupiącą skórką. Generalnie to nawet nie potrzebuje żadnej połowy, ani posypki. Ja też nie użyłam miksera, mieszkałam widelcem i wyszło świetne! Robiłam w formie 24×24 i myślę, że spokojnie mogłam podwoić ilość składników, bo gdyby było wyższe byłoby jeszcze fajniejsze. Ale! Jak je spróbowałam to pożałowałam, że nie mogę go zjeść całego od razu. A wiecie dlaczego? Bo muszę wszystkim pokazać to obłędne ciacho! Marchewkowe ciasta niestety często w składnikach mają zbyt dużo proszku do pieczenia i sody, a potem czuć to w cieście. W tym przepisie ilość tych dodatków jest ok i nic nie wyczułam. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!

  • Reply
    Ewewelka
    6 października 2017 at 21:17

    Yhm….. polewy nie potrzebuje, a widelcem mieszałam. Mój słownik żyje własnym życiem ;)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress