NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) – dietetyczne, bezglutenowe – BE FIT!

Tak tak – kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem!

No i dobrze, bo jak wszyscy wiemy kasza jaglana odpowiednio przyrządzona jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale i zdrowa.

Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

A przy tym – jest lekko strawna i polecana osobom będącym na diecie.

be fit ostra na slodko

Dziś mam dla Was przepis na naleśniki.

Naleśniki z kaszy jaglanej – uniwersalne w smaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami.

Świetnie smakują na słodko – z dżemem, nutellą, kremem czekoladowym, cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem, warzywami, sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem.

Lekkie, smaczne, szybkie!

Koniecznie wypróbujcie!

Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad.

Polecam!

 nalesniki jaglane , nalesniki z kaszy jaglanej , nalesniki bezglutenowe , bezglutenowe przepisy , fit, przepisy dietetyczne (2)xx

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl
* mleko ryżowe – ok.3/4 szkl
* mąka kukurydziana – 3 łyżki
* jajko – 1 szt
* olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju.

Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni.

Smacznego!

nalesniki jaglane , nalesniki z kaszy jaglanej , nalesniki bezglutenowe , bezglutenowe przepisy , fit, przepisy dietetyczne (3)xx

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    leeloo85
    23 listopada 2015 at 11:48

    czy zamiast ryżowego może być kokosowe mleko?

  • Reply
    ewel
    4 grudnia 2015 at 23:48

    A czy ugotowaną kaszę powinno się wcześniej zblendować na gładką masę?:)
    Ma być szklanka juz ugotowanej kaszy, czy szklanka suchej, którą następnie ugotować?:)

  • Reply
    ewel
    4 grudnia 2015 at 23:50

    A czy kaszę należy wcześniej zblendować na gładką masę?:)
    I ma być szklanka juz ugotowanej kaszy, czy szklanka suchej, którą następnie ugotować?:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 grudnia 2015 at 07:59

      W przepisie jest napisane, że ma być 1 szklanka ugotowanej kaszy.
      Kaszę należy zblendować na papkę, nie musi być idealnie gładka :)

  • Reply
    Martyna
    19 września 2016 at 09:30

    Czy mogę smaźyc na suchej patelni,a tłuszcz dodać do ciasta? Jeśli tak, ile łyźek powinnam wlać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 września 2016 at 09:44

      Tak robię w przypadku tradycyjnych naleśników. Te małą zdecydowanie inną konsystencję i lepiej smarować patelnię przed każdym naleśnikiem :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress