CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro

Królowa serników znów wkracza do akcji!

Na blogu są już klasyczne, z orzechami, jabłkami, czekoladą, owocami a nawet bezą!

Dziś mam dla Was przepis na kolejną petardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską.

Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy.

Sernik, który mogłabym jeść nieustannie.

W jego przygotowaniu pomógł mi mój najnowszy sprzęt Electrolux – robot kuchenny Assistent PRO EKM6100.

Jak się spisał?

Zobaczcie sami!

 

SKŁADNIKI:

* dobrej jakości ricotta – 750 g

* sok z cytryn – 150 ml

* skórka z cytryny – 1 łyżeczka

* jajko “L” – 3 szt

* cukier puder – 4 łyżki

* mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki

BEZA WŁOSKA:

* białko – 2 szt

* drobny cukier – 150 g

* woda – 30 ml

ORZECHOWY CRUMBLE:

* orzechy laskowe – 150 g

* masło – 70 g

* mąka – 70 g

* cukier – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ORZECHOWY CRUMBLE:

Orzechy laskowe prażymy, obieramy z łupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ).

Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą “łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15 minut w 170C.

SERNIK:

W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową.

Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną.

Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników.

Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.

Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku, stawiamy pod spód metalową miskę wodą, która będzie parować ) .

Studzimy w  uchylonym piekarniku.

BEZA WŁOSKA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Dekorujemy sernik, opalamy palnikiem.

Zajadamy!

Spróbujcie!

A jak się spisał w tym i innych kulinarnych, “bojowych” zadaniach spisuje się nowy robot kuchenny Assistent PRO EKM6100?

Cudownie!

I nie ma co tego ukrywać!

Jak sama nazwa wskazuje jest on takim osobistym asystentem w kuchni.

W robotach kuchennych doceniam strasznie to, że pracują same, a ja w tym momencie mogę zająć się robieniem czegoś innego.

No i tutaj tak jest – nic nie muszę trzymać, podpierać, pilnować.

Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu!

Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu rozpoczęcia działania – dzięki czemu wiem ile dana czynność trwa ( np. ubijanie białek na bezę włoską ).

Potem mogę sama ustawiać czas mieszania produktów, a urządzenie samo się wyłączy!

Nie ma możliwości zrobienia masła ze śmietany czy też przebicia kremu.

Profesjonalny system podnoszenia miski ( taki jak w sprzętach dla cukierni ( umożliwia użycie większej misy bez pogorszenia stabilności.

Jest bardzo mocny oraz szybki przez co ubijanie białek czy kremu trwa niesamowicie krótko.

Posiada 10 ustawień prędkości oraz przycisk pulsacyjny.

Jako kobieta oczywiście doceniam jego wygląd!

Bo wygląda cudownie!

Posiada kilka modeli mieszadeł oraz możliwość dopięcia dedykowanych przystawek – do mielenia robienia makaronu itd.

Elegancji, stylowy desing, biały kolor,, srebrne dodatki i podświetlany na niebiesko panel – marzenie w każdej nowoczesnej kuchni!

Dla mnie jest on takim spełnieniem marzeń!

Gorąco polecam!

Jeden z lepszych sprzętów, jakie mam możliwość używać!

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

 \

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress