Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!
Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.
Tak było i tym razem!
Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły!
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna – 500 g
* drożdże świeże – 30 g
* mleko – 250 ml
* olej – 75 ml
* sól – 1 szczypta
* cukier wanilinowy – 1 op
* jajko – 1 szt
NADZIENIE :
* ser biały zmielony – 300 g
* żółtko – 1 szt
* cukier puder – do smaku
KRUSZONKA :
* mąka – 100 g
* cukier 50 g
* masło – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NADZIENIE :
Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
KRUSZONKA :
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ :
Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.
Dzielimy na 12-13 kawałków.
Każdy rozwałkowujemy.
Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.
Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.
Smacznego!
12 komentarzy
Kamila
3 lutego 2014 at 15:19Wygląda przepysznie! :)
Joanna
4 lutego 2014 at 21:54Są rewelacyjne! Takich jeszcze nie jadlam! puszyste, mięciutkie – bardzo polecam. Do kawusi czy herbatki poobiedniej – idealne:)
Ostra na Słodko
4 lutego 2014 at 22:43Uuuu ale się cieszę , że smakują :))))
Drożdżówki z rabarbarem
6 maja 2014 at 06:31[…] Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek! […]
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
11 maja 2014 at 16:48[…] mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto […]
Muffiny truskawkowe z kruszonką
22 maja 2014 at 16:12[…] z kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla […]
Cinnamon rolls
7 czerwca 2014 at 07:07[…] , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z […]
Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
1 października 2014 at 22:24[…] tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i […]
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI
31 października 2014 at 21:18[…] Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek! […]
MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z SEREM I RABARBAREM
5 maja 2016 at 16:28[…] lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości w moim […]
dorota
19 lutego 2020 at 09:44A czy serek moze byc taki z wiaderka?
Ostra na Słodko
19 lutego 2020 at 17:33Tak, ale pod warunkiem, że będzie naprawdę gęsty – w innym przypadku bardziej się rozplynie, a nie „siądzie”