SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

sernik-z-brzoskwiniami-serowiecc-sernik-brzoskwiniowy-ciasto-brzoskwiniowe, krolewski sernik , najlepszy sernik , pyszny sernik , sernik pusztysty , ostra na slodko

Święta bez sernika?

Nie u mnie!

I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!

A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)

Delikatny … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki!

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?

 

 sernik-z-brzoskwiniami-serowiecc-sernik-brzoskwiniowy-ciasto-brzoskwiniowe, krolewski sernik , najlepszy sernik , pyszny sernik , sernik pusztysty , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg

* masło – 175 g

* cukier – 1 szklanka

* żółtka – 8 szt

* białka – 8 szt

* olejek cytrynowy do ciast – 1 op

* brzoskwinie – 1 puszka

* budyń waniliowy – 2 opakowania

BEZA:

* białko – 4 szt

* cukier puder – 8 łyżek

DODATKOWO:

* brzoskwinie – 2 szt

* śmietana 36% – 150 ml

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.

Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.

Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.

Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 170C.

BEZA:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Pod koniec dodajemy cukier puder.

Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.

Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!

Smacznego!

 
 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Roz Airad
    26 marca 2013 at 13:02

    wygląda wspaniale ;d

  • Reply
    Justyna Bąk
    26 marca 2013 at 17:31

    pysznie wygląda:)

  • Reply
    Bity Kęs
    26 marca 2013 at 21:15

    klasyczny przepis, fajnO! :)

  • Reply
    Tyna
    24 czerwca 2013 at 12:23

    Jaki rozmiat blachy?

    W Twoich przepisach brakuje tego szczegółu. Pozdrawiam.

    Ciasta wyglądają pięknie.

  • Reply
    Ostra
    24 czerwca 2013 at 12:38

    Tortownica 22 cm:)
    Postaram sie teraz przy kazdym wpisywac :)

  • Reply
    Puszysty sernik z karmelem
    1 stycznia 2014 at 13:13

    […] Z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]

  • Reply
    Sernik cytrynowy z kisielem
    15 marca 2014 at 17:19

    […] Sernik z brzoskwiniami … […]

  • Reply
    CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU
    21 lipca 2015 at 22:10

    […] Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! […]

  • Reply
    BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄOstra na Słodko - blog kulinarny
    19 sierpnia 2015 at 09:38

    […] to sernik z brzoskwiniami i […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress