MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

mietusek , ciasto mietowe z landrynkami , ciasto na herbatnikach . masa budyniowa z landrynkami , ciasto budyniowe , pyszne ciasta , ostra na slodko x

Miętusek to jedno z ulubionych ciast w moim domu!

Pierwszy raz zrobiłam je oczywiście ja … na początku istnienia bloga , prawie 3 lata temu.

Potem mama za każdym razem chcąc zaskoczyć rodzinkę albo koleżanki w pracy przygotowywała je sama i tym sposobem przepis na miętuska przeszedł już przez kilkadziesiąt znajomych rąk i każdy tak samo zachwalał!

I prawidłowo, bo ciasto jest obłędne!

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się oderwać!

Miętowy smak masy absolutnie nie jest mocny i duszący – wręcz przeciwnie: miętę bardzo mało czuć , a ciasto fantastycznie orzeźwia!

Koniecznie wypróbujcie!

 mietusek , ciasto mietowe z landrynkami , ciasto na herbatnikach . masa budyniowa z landrynkami , ciasto budyniowe , pyszne ciasta , ostra na slodko xxxc

SKŁADNIKI:

( 22×24 )

CIASTO:
* jajko – 3 szt
* cukier – 0,5 szkl
* mąka – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżka

WARSTWA MIĘTOWA:
* landrynki miętowe – 180 g
* woda – 1/4 szkl
* budyń śmietankowy – 1 op
* mleko – 360 ml
* masło – 150 g
* cukier – 2 łyżki

WARSTWA ŚMIETANOWA :
* galaretka agrestowa – 1 op
* śmietana 36% – 200 g

DODATKOWO:
* herbatniki – ok. 20 szt
* czekolada – 20 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

Wlewamy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25×30.

Pieczemy 20 minut / 180C, studzimy.

WARSTWA MIĘTOWA:

Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! )

W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.

Pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

Rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.

Pokrywamy warstwą herbatników.

WARSTWA ŚMIETANKOWA:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

Masą pokrywamy herbatniki, a następnie posypujemy startą czekoladą.

Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

30 komentarzy

  • Reply
    Roz Airad
    30 marca 2013 at 17:35

    Wygląda bajecznie ;D

  • Reply
    Anonymous
    10 kwietnia 2013 at 18:09

    czy ta śmietana 36% to ma byc np. łaciata do ubijania ? i ile to jest 200g śmietany :) pozdrawiam :)

  • Reply
    Sylwia Ładyga
    10 kwietnia 2013 at 18:48

    Jak najbardziej to moze byc ta.
    20 dag jest to ten maly kartonik laciatej :)
    Ja tej uzywam :)

  • Reply
    Anonymous
    10 kwietnia 2013 at 22:55

    dziękuję bardzo za odpowiedź ;] jak tylko wypróbuje przepis, to dam znać czy smakowało:) pzodrawiam

  • Reply
    Marta
    28 stycznia 2014 at 22:14

    a te herbatniki to po prostu kładziemy obok siebie? czy coś z nimi robimy wcześniej?

  • Reply
    Ostra na Słodko
    28 stycznia 2014 at 22:28

    Po prostu kładziemy.
    Pokryte kolejną masą zmiękną same.

  • Reply
    Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i pianką
    25 października 2014 at 15:35

    […] budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy […]

  • Reply
    ania
    5 listopada 2014 at 18:54

    wygląda smakowicie, jutro zrobię:)

  • Reply
    Kaska
    2 grudnia 2014 at 11:10

    Te wymiary blaszki to chyba pomyłka. Przeciez 20/20 to jest talerzyk deserowy a jak z tego zrobić 15 porcji? Po 1,5 cm?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      2 grudnia 2014 at 11:13

      Ma być 25×30 cm ( nie większa! )
      Już zmieniłam . Dziękuję za czujność ;)

  • Reply
    CZEKOLADOWA SZACHOWNICA
    7 stycznia 2015 at 16:13

    […] jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest […]

  • Reply
    nika
    16 stycznia 2015 at 11:11

    hej :) właśnie biorę się za robienie miętuska :P mam pytanie.. czy zamiast galaretki agrestowej mogę dać galaretke miętowo-jabłkową? Znalazłam w sklepie jak kupowałam składniki na miętuska.. i w sumie chyba by pasowała jak myślisz? A może.. pomieszać obie z połowy porcji? :)

  • Reply
    paulina
    28 lutego 2015 at 17:37

    Witam i pozdrawiam, a jakiego masła używasz żebym czasem smaku nie popsuła.

  • Reply
    magda
    3 marca 2015 at 11:59

    witam. Mieszkam w de i tutaj ciezko ze smietana 36%. Czy moge uzyc 30% i np dodac smietan fix do umocnienia,czy poprostu nic nie dodawac tylko galaretke?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 marca 2015 at 12:18

      Dla pewności lepiej dodaj śmietan-fix :)
      Napewno nie zaszkodzi :)

    • Reply
      Katherine
      13 kwietnia 2015 at 21:04

      śmietan fix albo żelatyna koniecznie bo 30% nie jest tak sztywna po ubiciu jak 36% – sprawdzone

  • Reply
    MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE
    11 kwietnia 2015 at 19:07

    […] MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI […]

  • Reply
    Katherine
    13 kwietnia 2015 at 21:03

    Moje ulubione ciasto, zaczęłam od zrobienia z podwójnej porcji na dużą blachę i tak już za każdym razem, znika w tempie błyskawicy, tak szybko, że jeszcze nie udało mi się zrobić zdjęcia żeby się na Twoim facebooku nim pochwalić. U mnie jest zawsze na pierwszym miejscu a zaraz za nim moje drugie ulubione ciasto – oczywiście też od Ciebie – Ananasek :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 kwietnia 2015 at 21:16

      Bardzo bardzo bardzo się cieszę , że tak trafiłam z tym przepisem :))))
      Mam nadzieję , że jeszcze niejeden wpadnie w oko!!!

      No i czekam na zdjęcie do galerii ;) :*

  • Reply
    Monika
    2 maja 2015 at 21:22

    Zrobiłam miętuska wczoraj… bajka :) te połączone smaki nieziemskie :)… Pozdrawiam i dziękuje za fajny pomysł :)

  • Reply
    Anonim
    14 maja 2015 at 09:31

    jaki budyn na 1/2 czy 3/4 litra,pozdrawiam

  • Reply
    weronika
    17 maja 2015 at 19:47

    jest pyszne

  • Reply
    Edita
    21 maja 2015 at 19:48

    podane skladniki sa na blache 22x 24, tak? czyli jesli chce na wiejsza blache to musze przeliczyc tak?

  • Reply
    paula
    4 października 2015 at 07:49

    Jakie dajesz miętusy? U mnie niestety w ogóle ich nie czuć w kremie :-( poza tym jest smaczne :)

  • Reply
    Norianda
    22 kwietnia 2016 at 09:09

    ciasto przepyszne, każdy kto spróbuje prosi o przepis:):)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress