SERNIK ZEBRA

sernik czekoladowy zebra czekolada mleczna ser wiaderkowy ser mielony xxxx

Jak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.

Był już SERNIK PUSZYSTY  Z KARMELEM 

SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ

SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ

SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

POMARAŃCZOWY SERNIK

a ostatnio taki Z MAKIEM

Wszystkie smakowały równie wyśmienicie!

Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!

Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.

Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.

Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!

Spróbujcie!

 sernik czekoladowy zebra czekolada mleczna ser wiaderkowy ser mielony 22xxxx

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:

* ser biały 2krotnie mielony – 500 g
* sok cytrynowy – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* jajko – 2 szt

CIEMNA MASA :

* czekolada gorzka – 2 szt
* masło – 200 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl

POLEWA:
* czekolada mleczna – 50 g
* masło – 50 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA SEROWA:

Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.

CIEMNA MASA:

Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.

W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.

Smacznego!

sernik czekoladowy zebra czekolada mleczna ser wiaderkowy ser mielony xxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    25 stycznia 2014 at 18:03

    Cudny serniczek :)

  • Reply
    Sernik cytrynowy z kisielem
    15 marca 2014 at 09:51

    […] kolejny sernik […]

  • Reply
    Zebra
    15 marca 2014 at 18:02

    […] Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? […]

  • Reply
    Sernik gotowany, z karmelem i orzechami
    15 kwietnia 2014 at 15:50

    […] mam dla Was kolejny przepis na  sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik […]

  • Reply
    Sernik puszysty
    28 kwietnia 2014 at 20:04

    […] Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! […]

  • Reply
    Izaura - sernik z murzynkiem
    3 maja 2014 at 20:08

    […] tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością […]

  • Reply
    Sernik z wiśniami i galaretką
    28 maja 2014 at 16:01

    […] kremowy […]

  • Reply
    Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
    25 października 2014 at 22:34

    […] A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem! […]

  • Reply
    UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ
    18 grudnia 2014 at 19:32

    […] Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! […]

  • Reply
    Natalia
    29 czerwca 2015 at 15:13

    Witam, mam pytanie, gorzkiej czekolady na ciemna mase trzeba dac 2 kostki czy 2 tabliczki?

  • Reply
    Monia
    22 grudnia 2015 at 17:08

    Wyszedł smaczny ale ? masa serowa była rzadka a ciemna strasznie gęsta ! dlatego brak efektu zebry. Dlaczego ? co zrobiłam źle. Albo co dodać do ciemnej czekoladowej masy żeby była bardziej płynna ( może 1 szklanka mąki to zbyt dużo !

  • Reply
    renata
    2 maja 2016 at 09:12

    sernik wyszedł przepyszny,wszystkim bardzo smakował,dziękuje za przepis,zapisany do ulubionych :)

  • Reply
    Paulina
    14 sierpnia 2016 at 08:34

    Witam. Sernik wygląda obłędnie. W kolejny weekend na pewno u mnie zagości:) Mam pytanie o opcje piekarnika: góra-dół czy termoobieg?? Ewentualnie jaki czas i temp. muszę zastosować w termoobiegu?
    Pozdrawiam

  • Reply
    Natalia
    29 września 2016 at 12:12

    Sernik zebra super tylko troche za słodki

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress