CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI )

Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce.

borówki, wiśnie i porzeczki, które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci.

Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę.

Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta.

Gwarantuję , że jest to jedno z tych ciast, po które każdy sięgnie z przyjemnością.

Polecam!

   ciasto czekoladowe z owocami , czekoladowe z masa grysikowa , masa budyniowa , czekoladowe z porzeczkami , czekoladowe z wisniami , ostra na slodko 6x

SKŁADNIKI:

( blacha 22 x 30 )

CIASTO CZEKOLADOWE:

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* cukier – 1 szkl

* budyń czekoladowy z cukrem – 2 op

* masło – 200 g

* żółtko – 5 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

MASA:

* białka – 5 szt

* śmietana 18% kwaśna – 400 g

* cukier – ok. 1 szkl

* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op

* grysik/kasza manna – 120 g

* wiśnie – ok.200 g

* borówki – ok. 100 g

* porzeczki czerwone – ok. 100 g

ciasto czekoladowe z owocami , czekoladowe z masa grysikowa , masa budyniowa , czekoladowe z porzeczkami , czekoladowe z wisniami , ostra na slodko ,  (3)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO CZEKOLADOWE :

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi.

Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.

Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.

MASA GRYSIKOWA:

Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy.

Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego.

Pieczemy ok. 45  minut / 180C.

Odstawiamy do studzenia.

Smacznego!

ciasto czekoladowe z owocami , czekoladowe z masa grysikowa , masa budyniowa , czekoladowe z porzeczkami , czekoladowe z wisniami , ostra na slodko ,  (1)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI
    24 lipca 2015 at 06:35

    […] i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i […]

  • Reply
    JAGODOWO - MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ
    1 sierpnia 2015 at 08:46

    […] A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! […]

  • Reply
    PARUCHY / PAMPUCHY / KLUSKI NA PARZE - z gulaszem
    3 sierpnia 2015 at 17:08

    […] na czystej pieluszce położonej na garnku.   Przeważnie na słodko … z koktajlem … z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!     Nic nie dorówna […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress