MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM

Moje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych!

( każdego dnia słyszę czy to od Was czy np. od mamy, że ktoś ze znajomych zrobił to ciacho ).

I dobrze!

Bo warte jest grzechu!

Delikatne , kremowe …. rozpływające się w ustach , a do tego łatwe i szybkie!

Dziś serowym cappuccino częstować Was nie będę, ale mam za to fantastyczny przepis inspirowany właśnie nim!

Znany również wśród mojej rodziny pod nazwą „Mleczna kanapka”. … no ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu nie zmieniła po swojemu ;)

Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożony obłędnym waniliowym kremem ( podobnym do tego co w serowym cappuccino ) wręcz rozpływa się w ustach!

Dodatek czekolady i prażonego kokosu na wierzchu, to taka kropka nad I, która sprawia, że moja mleczna kanapka nabiera iście królewskiego charakteru.

Polecam!

 ciasto latte macchiato, serowe cappuccino , ciasto czekoladowe z kremem , krem z mleka w proszku , najlepsze ciasta , biszkopt kakaowy z 5 jaj , ostra na slodko , blog , latwe przepisy xxxx

SKŁADNIKI:

( 22×28 )

BISZKOPT :

* jajko – 5 szt

* mąka pszenna – 5 pełnych łyżek

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* cukier – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* kakao – 2 pełne łyżki

* sól – 1 szczypta

MASA WANILIOWA:

* mleko – 0,5 szkl

* cukier – 0,5 szkl

* masło – 250 g

* cukier wanilinowy – 1 op

* mleko w proszku – 2 szkl

DODATKOWO:

* kokos

* czekolada

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.

Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy.

Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.35 minut.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

MASA:

Mleko gotujemy z cukrami, studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrami.

Stopniowo wsypujemy mleko w proszku nie przerywając miksowania.

CAŁOŚĆ:

Na przestudzony biszkopt wykładamy 3/4 masy waniliowej, posypujemy prażonym kokosem.

Przykrywamy drugim blatem kakaowym, dociskamy i smarujemy resztą masy.

Całość obficie posypujemy kokosem i posiekaną czekoladą.

Wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    KURCZAK W KOKOSOWEJ PANIERCE ( z dynią i kaszą gryczaną )
    7 listopada 2015 at 22:26

    […] już wielokrotnie Wam pisałam ( przy okazji Rafaello , pysznego Koktajlu czy też Ciasta kokosowego … ) jestem ogromną wielbicielką kokosu i tak naprawdę z wielką przyjemnością przemycam […]

  • Reply
    Ania
    12 listopada 2015 at 15:24

    Na jaką blachę jest ten przepis bo ja chyba za dużą użyłam i teraz nie wiem jak przekroic?

  • Reply
    NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) - dietetyczne, bezglutenowe - BE FIT!
    22 listopada 2015 at 19:00

    […] smakują na słodko – z dżemem, nutellą, kremem czekoladowym, cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem, warzywami, sosem … albo na słono […]

  • Reply
    DOMOWA NUTELLA - KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ ( z bananami ) - BE FIT!
    23 listopada 2015 at 23:42

    […] się, że jest wśród Wa wielu wielbicieli wszelkiego rodzaju kremów czekoladowych, kremów orzechowych i […]

  • Reply
    CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI
    30 listopada 2015 at 08:18

    […] Czekolada + banany – połączenie idealne! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress