SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA!

Kiedyś już Wam to opowiadałam …

Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka.

Zawsze!

A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ).

Ta szarlotka smakowała jak żadna inna.

Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem.

Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce.

Dziś mam dla Was przepis na nią.

Jest pyszna! I choć do tej babcinej zawsze jej będzie czegoś brakować, to gwarantuję Wam, że zniknie z blachy błyskawicznie, bo każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

szarlotka , jablecznik , ciasto z jablkami , szarlotka na kruchym polkruchym ciescie , babcina , ostra na slodko , najlepsze przepisy , blog kulinarny , prazone jablka 2xxx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 400 g

* cukier – 1/3 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* jajko – 2 szt

* cukier wanilinowy – 1 op

* mleko – 4 łyżki

* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

* masło – 150 g

NADZIENIE:

* jabłka – 2 kg

* cukier – 0,5 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

* cynamon – 1 łyżka

* masło – 40 g

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło.

Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami.

Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut.

Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części.

Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.

CAŁOŚĆ:

Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka.

Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie.

Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy.

Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Pycha!

Smacznego!

szarlotka , jablecznik , ciasto z jablkami , szarlotka na kruchym polkruchym ciescie , babcina , ostra na slodko , najlepsze przepisy , blog kulinarny , prazone jablka 2x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ - deser w słoiczku
    26 lutego 2016 at 04:42

    […] Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress