SZPINAKOWA SZACHOWNICA Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ

Moja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu.

Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć!

Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego.

Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe!

Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki!

Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę, a ci, którzy do tej pory bali się szpinakowych biszkoptów – sami spróbują je zrobić!

Spróbujcie!

Czekam na Wasze zdjęcia!

SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )

BISZKOPT SZPINAKOWY:

* jajko L – 5 szt

*  cukier – 150 g

*  olej np. rzepakowy – 150 ml

*  świeży szpinak ( liście ) – 120 g

* mąka pszenna- 260 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* serek „Danio” – 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

BISZKOPT SZPINAKOWY:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

Po wystudzeniu kroimy na równe prostokąty.

KREM:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

Jeśli chcemy możemy delikatnie nasączyć biszkoptowe blaty!

Układamy na blasze wyłożonej papierem tworząc szachownicę ( jak na zdjęciu poniżej ).

Zalewamy kremem, wygładzamy, przykrywam, odstawiamy do schłodzenia.

Pycha!

 

Zobaczcie też inne słodkości ze szpinakiem dostępne na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress