CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z OWOCAMI SEZONOWYMI

Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta.

Ucierane na kefirze lub na maślance …

I takie z dodatkiem sezonowych owoców – jabłek, gruszek , śliwek , brzoskwiń czy też truskawek.

Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływa się w ustach i zwykle nie można doczekać się kiedy wystygnie!

Takie je właśnie to!

Niesamowicie puszyste i delikatne …. łatwe i szybkie … tanie i bardzo smaczne!

A co najważniejsze ?

Ekspresowe do przygotowania!

Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje!

U mnie w wersji z jabłkami – taka ucierana szarlotka.

Polecam!

 ciasto ucierane , ucierane z owocami , ucierane na kefirze , ucierane na maslance , latwe ciasto , tanie ciasto , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– maślanka – 250 ml
– jajko – 2 szt
– cukier – 1 szklanka
– olej – 125 ml
– cukier waniliowy – 1 szt
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– mąka – 2,5 szkl
– jabłka – ok. 0,5 kg
– bułka tarta – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.

Owoce myjemy, osączamy.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

 

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    whiness
    29 sierpnia 2012 at 10:21

    Ciasta z winogronami chyba jeszcze nigdy nie jadłam. ;) Apetycznie wygląda.

  • Reply
    Anonymous
    29 sierpnia 2012 at 12:27

    Właśnie leżą mi winogrona i tak szczerze nie ma na nie nikt ochoty. To może w tym cieście one znikną??

  • Reply
    Anonymous
    29 sierpnia 2012 at 12:30

    Mam taką prośbę :) czy mogłabyś pisać jakich rozmiarów używasz blach? :) tak dla orientacji :) pozdrawiam Justyna

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      29 sierpnia 2012 at 12:41

      Oczywiście!
      Faktycznie nie piszę ;)
      To ciasto robione było w tradycyjnej średniej tortownicy.

  • Reply
    Kulinarna Ja
    29 sierpnia 2012 at 12:56

    Pychotka – uwielbiam takie na maślance. Ja często robię zwykłe z kokosemi śmietanką, którą na noc zalewa się ciacho i pozostawia w piekarniku :)

  • Reply
    ola in the kitchen
    29 sierpnia 2012 at 21:49

    Wygląda rewelacyjnie!

  • Reply
    Arvén
    30 sierpnia 2012 at 01:23

    Tym ciastem przypomniało mi się, że mało jest przepisów na ciasta z winogronem :D Trzeba nadrobić braki, a ten przepis będzie idealny na początek ;)

  • Reply
    Marta T.
    29 lipca 2013 at 23:14

    jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z winogronem… (takiego pieczonego z winogronem, bo zalane w galaretce oczywiście :P) i muszę powiedzieć, że jestem miło zaskoczona! ciasto jest przepyszne!! nie da się opisać :) trzeba spróbować :)

  • Reply
    Szarlotka ucierana
    27 kwietnia 2014 at 18:20

    […] Uwielbiam ucierane ciasta! […]

  • Reply
    Joanna Szewczyk
    3 maja 2015 at 09:27

    Sylwuś przepyszne ciasto!!!

  • Reply
    CIASTO CZEKOLADOWE UCIERANE Z MORELAMI
    30 sierpnia 2015 at 13:26

    […] , puszyste ciasto czekoladowe pełne soczystych moreli , oprószone cukrem pudrem – czyż nie cieknie ślinka na samą […]

  • Skomentuj Marta T. Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress