DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ – NAJLEPSZE!

drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 12x

Sezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.

Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!

U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)

Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne … lekkie … a znika w tempie błyskawicznym jeszcze ciepłe!

Jak je zrobić?

Zobaczcie!

drozdzowe z rabarbarem , ciasto rabarbarowe , drozdzowe , rabarbar , ciasto latwe , ciasto tanie , ostra na slodko xxxxxxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
– mleko -2/3 szklanki
– cukier – 0,5 szklanki
– masło – 100 g
– jajko – 2 szt
– świeże drożdże – 30 g
– mąka pszenna – 2,5 szklanki

KRUSZONKA:
– mąka pszenna – 50 g
– mąka ziemniaczana – 50 g
– cukier – 50 g
– masło – 80 g

DODATKOWO :
– rabarbar – 400 g
– cukier puder – 3 łyżki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym  masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.

Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).

Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.

Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Rabarbar kroimy w kostkę.

 Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.

Na ciasto nakładamy rabarbar.

Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C.

Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.

Pieczemy tak ok. 20 min.

Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

(Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone)

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Torcik rabarbarowo - serowy z bitą śmietaną i truskawkami
    1 czerwca 2013 at 11:38

    […] już ciasto drożdżowe z rabarbarem i […]

  • Reply
    Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami
    24 kwietnia 2014 at 10:54

    […] Ostatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym. […]

  • Reply
    Budyniowe z rabarbarem i kruszonką
    29 kwietnia 2014 at 20:06

    […] , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta […]

  • Reply
    Drożdżówki z serem i kruszonką
    4 maja 2014 at 12:06

    […] Uwielbiam smak ciasta drożdżowego! […]

  • Reply
    Migdałowe naleśniki serowo - rabarbarowe
    11 maja 2014 at 17:31

    […] lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości […]

  • Reply
    Rolada drożdżowa z jabłkami
    19 maja 2014 at 09:57

    […] Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;) […]

  • Reply
    DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
    15 kwietnia 2015 at 17:50

    […] mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z […]

  • Reply
    RABARBAR - obierać czy nie?
    1 maja 2015 at 18:15

    […] naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem       Koniecznie zajrzyjcie!      […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress