ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ KAKAOWĄ

Dziś mam dla Was przepis , który mi od zawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci.

Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada.

Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała.

Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!

Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.

Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.

Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!

rolada biszkoptowa , rolada czekoladowa , rolada kakaowa , ciasto biszkoptowe , ciasto czekoladowe , ostra na slodko 2xxx

SKŁADNIKI:

CIASTO :

* jajko – 6 szt

* cukier – 8 łyżek

* cukier waniliowy – 1 op

* mąka pszenna – 6 łyżek

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA :

* masło – 200 g

* kakao – 2 łyżki

* czekolada – 60 g

* olejek rumowy – 0,5 łyżeczki

* powidła śliwkowe – 1 łyżka

DODATKOWO :

* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.

W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.

Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.

1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.

MASA :

Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Mieszamy z masą maślano – jajeczną.

( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )

CAŁOŚĆ:

Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą,  smarujemy masą kakaową, układamy powidła  i ponownie zwijamy ciasną roladę.

Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami
    11 maja 2014 at 17:19

    […] Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! […]

  • Reply
    PIJAK / CYCKI MURZYNKI
    31 grudnia 2014 at 16:16

    […] makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w […]

  • Reply
    SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI
    14 maja 2015 at 21:33

    […] wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach […]

  • Reply
    TORCIK TRUSKAWKOWY Z KASZY MANNY Z GALARETKĄ
    28 maja 2015 at 22:06

    […] Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! […]

  • Reply
    ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM
    3 listopada 2015 at 06:27

    […] rolada zrobiona z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress