ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ KAKAOWĄ

Dziś mam dla Was przepis , który mi od zawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci.

Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada.

Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała.

Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!

Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.

Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.

Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!

rolada biszkoptowa , rolada czekoladowa , rolada kakaowa , ciasto biszkoptowe , ciasto czekoladowe , ostra na slodko 2xxx

SKŁADNIKI:

CIASTO :

* jajko – 6 szt

* cukier – 8 łyżek

* cukier waniliowy – 1 op

* mąka pszenna – 6 łyżek

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA :

* masło – 200 g

* kakao – 2 łyżki

* czekolada – 60 g

* olejek rumowy – 0,5 łyżeczki

* powidła śliwkowe – 1 łyżka

DODATKOWO :

* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.

W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.

Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.

1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.

MASA :

Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Mieszamy z masą maślano – jajeczną.

( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )

CAŁOŚĆ:

Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą,  smarujemy masą kakaową, układamy powidła  i ponownie zwijamy ciasną roladę.

Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami
    11 maja 2014 at 17:19

    […] Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! […]

  • Reply
    PIJAK / CYCKI MURZYNKI
    31 grudnia 2014 at 16:16

    […] makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w […]

  • Reply
    SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI
    14 maja 2015 at 21:33

    […] wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach […]

  • Reply
    TORCIK TRUSKAWKOWY Z KASZY MANNY Z GALARETKĄ
    28 maja 2015 at 22:06

    […] Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! […]

  • Reply
    ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM
    3 listopada 2015 at 06:27

    […] rolada zrobiona z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress