CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ

 

Delikatny budyniowy kremorzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.

Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!

Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!

Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!

 

 

ciasto cytrynowe z budyniem cytryny budn budyniowe z owocami biszkopt xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

( 25×28 )

CIASTO:

– jajko – 3 szt
– mąka pszenna – 60 g
– mąka ziemniaczana – 60 g
– cukier – 100 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– woda – 1 łyżka

 

PONCZ:

– woda – ok. 150 ml
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżeczki

 

MASA BUDYNIOWA:

– budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 125 ml
– cukier – 1 szklanka
– masło – 100 g

 

PIANKA :

– galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– śmietana 36% – 500 ml
– cukier puder – 2 łyżki

LUKIER :

– sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki

 

DODATKOWO :

– herbatniki – ok. 25 szt

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno.

Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.

W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C.

 

MASA BUDYNIOWA :

Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.

0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.

Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.

Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.

Dodajemy zimny!!! budyń.

Dokładnie mieszamy.
PONCZ :

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.

Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wlewamy budynie.

Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
 

PIANKA CYTRYNOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

Wlewamy na masę budyniową.

Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.

LUKIER :

Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.

( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )

Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.

Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do ” przegryzienia „

 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

68 Comments

  1. Bardzo ladnie wyglada i mam ochote go zrobić,
    ale w częsi z przepisem na mase budyniową jest napisane
    ” 1 szklanke wody o cukier gotujemy” co to oznacza?
    Budynie mam kupić z cukrem czy bez?
    Nie robię zwykle ciast, sytuacja mnie zmusiła:)

  2. Pingback: Usta - usta z galaretką

  3. Pingback: Tarta cytrynowa - bezglutenowa

  4. Pingback: Szarlotka z bitą śmietaną

  5. gratuluje tym, które napisaly, jakie to cisato niesamowicie szmaczne wyszlo!! bo to wielka sciema!! ja jestem wlasnie na poziomie robienia BUDYNIU Z WODA!! co za idiotyzm! wiedzialam, ze to nie wyjdzie, ale dla pewnosci chcialam sie przekonac! budyn z woda! dzieki za zmarnowane popoludnie i za ciasto na niedzielny obiad z rodzicami!
    TOTALNIE NIE POLECAM!
    ps. ciasto po 20 min sie nie dopieklo!

    • Szkoda …. ale jesteś jedyna , której nie wyszło!

      Robione dzisiątki razy przeze mnie … zawsze się udaje.

      Przepis przekazywany i polecany …

      A ciasto jest tak łatwe , że cięzko tu cokolwiek zepsuc , no ale jak widac Tobie się udało.

      Szkoda , bo ciasto naprawdę smaczne ;)

    • A może nie masz wprawy w pieczeniu ciast??? Wystarczy podrobinę wyczucia. Nigdy biszkoptu nie pieklaś? Trzeba było zmniejszyć odrobine temperaturę i piec 30 min., A budyń na wodzie i soku napewno wyjdzie ;) Ja to ciasto na pewno wypróbuje.

  6. Muszę przyznać,że ciasto wyszło po prostu boskie :) Mało tego wyszło dokładnie tak jak na zdjęciu,a wielką piekarką nie jestem :). Też byłam sceptyczna co do budyniu na wodzie,ale o dziwo wyszedł fantastycznie. Jak to u mnie bywa,łatwo tak do końca być nie mogło. Pianka się zważyła,ale bardziej z mojej winy, bo nie schłodziłam śmietan. Powtórka,teraz to już nawet miskę i wiertoloty schłodziłam:) i wyszło tym razem. Ciasto pyszne ,lekki,orzeźwiające. Jestem pod wrażeniem swoich umiejętności :). Dziękuje za przepis,będe tu do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam

  7. Pingback: CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ

  8. Pingback: Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną | magdalenafajer

  9. na samej gôrze Sylwia ma zawsze wymiary blaszki jeszcze przed podaniem składników a wszyscy : jaka to blaszka? jaka to średnia blaszka ? jak podkradacie przepisy to je czytajcie , niedość , że jej podkradacie to jeszcze ją męczycie. Kochana dziekuje za pyszne przepisy! Życzę dużo cierpliwości! A jak ktoś nie umie ugotować budyniu na wodzie to niech na niedzielny obiad kupi ciasto w cukierni , jak tak można napadać na człowieka za życzliwość , bezczelność!!!!

  10. Witam mam kilka pytań co do pianki cytrynowej
    1. Na ile zostawiamy galaretkę ?
    2. Jeżeli śmietanę za długo ubijamy to też źle ? ponieważ zrobiły mi się grudki jakby ser biały i gdy dodałem jeszcze galaretkę która była może 10 min w lodówce to już kompletnie wyszło źle. ciapa się zrobiła i w ogóle ta warstwa mi nie wyszła.
    A co do masy budyniowej i do masła to chyba też źle bo nie miałem miękkiego masła i twarde miksowałem i nie wyszła żadna puszysta masa jak się jest napisane. Czy musiało być miękkie? Budyń miał być bardzo zimny ?mój był trochę ciepły ale mało.
    Jeszcze do herbatnikow pytanie. czy u was są one miękkie ?bo nasmarowalem tym lukrem dwa razy nawet i tylko trochę były miękkie.
    I jeszcze chciałbym powiedzieć ze jeżeli ktoś ma problemy z ubijaniem białek to dlatego że źle oddzielił żółtka. musiałem drugi raz robić bo nie widziałem :) to moje pierwsze ciasto ale i tak jestem zadowolony. proszę o odpowiedź żeby następnym razem wyszło lepiej :) Pozdrawiam.

    • 1. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ale nie stwardnienia.
      Czas zależy od tego gdzie ją będziemy trzymać / powiedzmy że ok.20-25 minut w chłodzie.

      2. Jeśli za długo ubijamy to jest „przebita” i zważy się, tak jak w Twoim wypadku.

      3. Masło MUSI być miękkie ( musi musi ) .
      Budyń NIE MUSI być zimny , śmiało może być jeszcze lekko ciepły – wtedy łątwiej się ubija.

      4.Herbatniki miękną pod lukrem , ale nie odrazu ;)

      5. Z tymi białkami to się zgadzam – nie może być ani kropelki żółtka ;)

      POzdrawiam serdecznie!

  11. Pingback: CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ

  12. Pingback: MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

  13. Pingback: LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!

  14. Pingback: CIASTKA CYTRYNOWE - SŁONECZKA

  15. Pingback: CYTRUSKI - KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE

  16. Pingback: CIASTO MARCHEWKOWE - NAJLEPSZE!

  17. Pingback: CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM

  18. Zrobiłam wczoraj i wyszło super! Tak jak moje wypieki zwykle smakują głównie mnie, to tym razem już połowa zniknęła, tak wszystkim smakuje :)
    Też miałam wątpliwości co do budyniu, głównie gdy miałam go wymieszać z masłem, ale wyszło pycha! Tylko chyba trochę wody pożałowałam, następnym razem dam trochę więcej.
    Przepis super :) Pozdrawiam :D

  19. a jak chce zrobić na dużą blachę to podwoić składniki czy robić z 1,5 porcji? robiłam już na średniej blaszczce i wyszło pyszne! ale teraz piekę dla siostry więc musi wyjść idealnie ;)

  20. Uwielbiam to ciasto, robię je kolejny raz i zawsze znika w zastraszającym tempie, jest lekkie i kwaskowe, więc w sam raz :) Ja pomijam warstwę z herbatnikami zostawiam z tą puszystą śmietanką na górze :) co do śmietany też kiedyś ubijałam za długo, ale za to jakie masło wyszło :) w każdym bądź razie pycha!!!!

  21. Pingback: GRILL U BURMISTRZA - czyli "czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach"

  22. Witam. Dziś zrobiłem to ciacho i wyszła rewelacja. W smaku orzeźwiający smak cytryny i delikatny puch pianki. Zamiast herbatników na wierzch starłem gorzką czekoladę na tarce. Dzięki za przepis i polecam z całego serca.

  23. Robiłam. Świetne ciasto, to nie ostatni przepis który wypróbuje,pierwszy raz robiłam budyń z wody ale masa jest super :) ja również polecam.

  24. Witam
    Robilam w sobote te ciasto po prostu niebo w gebie nawet mojemu holenderskiemu mezowi bardzo smakowalo naprawdę polecam pyszne pyszne jeszcze raz pychotka. Tak czytałam opinie i jedna z Pan narzekala ze cos nie wyszlo tylko zastanawiam się co bo bardzo proste trzeba tylko przeczytać wcześniej i niektóre rzeczy wcześniej przygotować jak np. budyn żeby był zimny może to było przyczyna ze był rzadki.
    Dodam zdjecie może nie takie piękne jak Pani ale za to pyszne. Szkoda ze nie można dodac zdjeciaPozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.