Delikatny budyniowy kremorzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.

Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!

Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!

Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!

 

 

ciasto cytrynowe z budyniem cytryny budn budyniowe z owocami biszkopt xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

- jajko – 3 szt
– mąka pszenna – 60 g
– mąka ziemniaczana – 60 g
– cukier – 100 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– woda – 1 łyżka

 

PONCZ:

- woda – ok. 150 ml
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżeczki

 

MASA BUDYNIOWA:

- budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 125 ml
– cukier – 1 szklanka
– masło – 100 g

 

PIANKA :

- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– śmietana 36% – 500 ml
– cukier puder – 2 łyżki

LUKIER :

- sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki

 

DODATKOWO :

- herbatniki – ok. 20 szt

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno.

Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.

W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C.

 

MASA BUDYNIOWA :

Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.

0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.

Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.

Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.

Dodajemy zimny!!! budyń.

Dokładnie mieszamy.
PONCZ :

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.

Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wlewamy budynie.

Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
 

PIANKA CYTRYNOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

Wlewamy na masę budyniową.

Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.

LUKIER :

Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.

( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )

Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.

Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do ” przegryzienia „

 
 
 
Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu.