CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ

 

Delikatny budyniowy kremorzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.

Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!

Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!

Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!

 

 

ciasto cytrynowe z budyniem cytryny budn budyniowe z owocami biszkopt xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

( 25×28 )

CIASTO:

– jajko – 3 szt
– mąka pszenna – 60 g
– mąka ziemniaczana – 60 g
– cukier – 100 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– woda – 1 łyżka

 

PONCZ:

– woda – ok. 150 ml
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżeczki

 

MASA BUDYNIOWA:

– budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 125 ml
– cukier – 1 szklanka
– masło – 100 g

 

PIANKA :

– galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– śmietana 36% – 500 ml
– cukier puder – 2 łyżki

LUKIER :

– sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki

 

DODATKOWO :

– herbatniki – ok. 25 szt

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno.

Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.

W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C.

 

MASA BUDYNIOWA :

Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.

0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.

Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.

Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.

Dodajemy zimny!!! budyń.

Dokładnie mieszamy.
PONCZ :

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.

Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wlewamy budynie.

Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
 

PIANKA CYTRYNOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

Wlewamy na masę budyniową.

Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.

LUKIER :

Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.

( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )

Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.

Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do ” przegryzienia „

 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

56 Comments

  1. Bardzo ladnie wyglada i mam ochote go zrobić,
    ale w częsi z przepisem na mase budyniową jest napisane
    ” 1 szklanke wody o cukier gotujemy” co to oznacza?
    Budynie mam kupić z cukrem czy bez?
    Nie robię zwykle ciast, sytuacja mnie zmusiła:)

  2. Pingback: Usta - usta z galaretką

  3. Pingback: Tarta cytrynowa - bezglutenowa

  4. Pingback: Szarlotka z bitą śmietaną

  5. gratuluje tym, które napisaly, jakie to cisato niesamowicie szmaczne wyszlo!! bo to wielka sciema!! ja jestem wlasnie na poziomie robienia BUDYNIU Z WODA!! co za idiotyzm! wiedzialam, ze to nie wyjdzie, ale dla pewnosci chcialam sie przekonac! budyn z woda! dzieki za zmarnowane popoludnie i za ciasto na niedzielny obiad z rodzicami!
    TOTALNIE NIE POLECAM!
    ps. ciasto po 20 min sie nie dopieklo!

    • Szkoda …. ale jesteś jedyna , której nie wyszło!

      Robione dzisiątki razy przeze mnie … zawsze się udaje.

      Przepis przekazywany i polecany …

      A ciasto jest tak łatwe , że cięzko tu cokolwiek zepsuc , no ale jak widac Tobie się udało.

      Szkoda , bo ciasto naprawdę smaczne ;)

    • A może nie masz wprawy w pieczeniu ciast??? Wystarczy podrobinę wyczucia. Nigdy biszkoptu nie pieklaś? Trzeba było zmniejszyć odrobine temperaturę i piec 30 min., A budyń na wodzie i soku napewno wyjdzie ;) Ja to ciasto na pewno wypróbuje.

  6. Muszę przyznać,że ciasto wyszło po prostu boskie :) Mało tego wyszło dokładnie tak jak na zdjęciu,a wielką piekarką nie jestem :). Też byłam sceptyczna co do budyniu na wodzie,ale o dziwo wyszedł fantastycznie. Jak to u mnie bywa,łatwo tak do końca być nie mogło. Pianka się zważyła,ale bardziej z mojej winy, bo nie schłodziłam śmietan. Powtórka,teraz to już nawet miskę i wiertoloty schłodziłam:) i wyszło tym razem. Ciasto pyszne ,lekki,orzeźwiające. Jestem pod wrażeniem swoich umiejętności :). Dziękuje za przepis,będe tu do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam

  7. Pingback: CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ

  8. Pingback: Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną | magdalenafajer

  9. na samej gôrze Sylwia ma zawsze wymiary blaszki jeszcze przed podaniem składników a wszyscy : jaka to blaszka? jaka to średnia blaszka ? jak podkradacie przepisy to je czytajcie , niedość , że jej podkradacie to jeszcze ją męczycie. Kochana dziekuje za pyszne przepisy! Życzę dużo cierpliwości! A jak ktoś nie umie ugotować budyniu na wodzie to niech na niedzielny obiad kupi ciasto w cukierni , jak tak można napadać na człowieka za życzliwość , bezczelność!!!!

  10. Witam mam kilka pytań co do pianki cytrynowej
    1. Na ile zostawiamy galaretkę ?
    2. Jeżeli śmietanę za długo ubijamy to też źle ? ponieważ zrobiły mi się grudki jakby ser biały i gdy dodałem jeszcze galaretkę która była może 10 min w lodówce to już kompletnie wyszło źle. ciapa się zrobiła i w ogóle ta warstwa mi nie wyszła.
    A co do masy budyniowej i do masła to chyba też źle bo nie miałem miękkiego masła i twarde miksowałem i nie wyszła żadna puszysta masa jak się jest napisane. Czy musiało być miękkie? Budyń miał być bardzo zimny ?mój był trochę ciepły ale mało.
    Jeszcze do herbatnikow pytanie. czy u was są one miękkie ?bo nasmarowalem tym lukrem dwa razy nawet i tylko trochę były miękkie.
    I jeszcze chciałbym powiedzieć ze jeżeli ktoś ma problemy z ubijaniem białek to dlatego że źle oddzielił żółtka. musiałem drugi raz robić bo nie widziałem :) to moje pierwsze ciasto ale i tak jestem zadowolony. proszę o odpowiedź żeby następnym razem wyszło lepiej :) Pozdrawiam.

    • 1. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ale nie stwardnienia.
      Czas zależy od tego gdzie ją będziemy trzymać / powiedzmy że ok.20-25 minut w chłodzie.

      2. Jeśli za długo ubijamy to jest „przebita” i zważy się, tak jak w Twoim wypadku.

      3. Masło MUSI być miękkie ( musi musi ) .
      Budyń NIE MUSI być zimny , śmiało może być jeszcze lekko ciepły – wtedy łątwiej się ubija.

      4.Herbatniki miękną pod lukrem , ale nie odrazu ;)

      5. Z tymi białkami to się zgadzam – nie może być ani kropelki żółtka ;)

      POzdrawiam serdecznie!

  11. Pingback: CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ

  12. Pingback: MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

  13. Pingback: LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!

  14. Pingback: CIASTKA CYTRYNOWE - SŁONECZKA

  15. Pingback: CYTRUSKI - KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE

  16. Pingback: CIASTO MARCHEWKOWE - NAJLEPSZE!

  17. Pingback: CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM

  18. Zrobiłam wczoraj i wyszło super! Tak jak moje wypieki zwykle smakują głównie mnie, to tym razem już połowa zniknęła, tak wszystkim smakuje :)
    Też miałam wątpliwości co do budyniu, głównie gdy miałam go wymieszać z masłem, ale wyszło pycha! Tylko chyba trochę wody pożałowałam, następnym razem dam trochę więcej.
    Przepis super :) Pozdrawiam :D

  19. a jak chce zrobić na dużą blachę to podwoić składniki czy robić z 1,5 porcji? robiłam już na średniej blaszczce i wyszło pyszne! ale teraz piekę dla siostry więc musi wyjść idealnie ;)

  20. Uwielbiam to ciasto, robię je kolejny raz i zawsze znika w zastraszającym tempie, jest lekkie i kwaskowe, więc w sam raz :) Ja pomijam warstwę z herbatnikami zostawiam z tą puszystą śmietanką na górze :) co do śmietany też kiedyś ubijałam za długo, ale za to jakie masło wyszło :) w każdym bądź razie pycha!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.