NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

tort czekoladowe , ciasto czekoladowe , nesquik , krem kokosowy , krem do tortow , ciasto czekoladowe z kremem , tort urodzinywy , blog latwe przepisy, ostra na slodko (4)xx

Bo przecież w każdym z nas jest trochę dziecka ;)

( w niektórych trochę więcej niż trochę :D ).

Jak wiecie jestem ogromną ( ale to taką ogrooooomną ) wielbicielką porannego musli!

Od czasu do czasu do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami, płatkami owsianymi , żurawinką, jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik!

Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto!

Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie!

Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!

Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu!

Gorąco polecam!

tort czekoladowe , ciasto czekoladowe , nesquik , krem mascarpone, krem do tortow , ciasto czekoladowe z kremem , tort urodzinywy , blog latwe przepisy, ostra na slodko (1)xxx

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 cm )

CIASTO :

* mąka pszenna – 90 g

* masło – 80 g

* cukier – 150 g

* kakao – 40 g

* jajko – 2 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY:

* mascarpone – 300 g

* śmietana 36% – 150 ml

* biała czekolada – 120 g

POLEWA:

* mleko – 3 łyżki

* kakao – 3 łyżki

* masło – 100 g

* cukier puder – 3 łyżki

DODATKOWO:

* czekolada mleczna – ok. 50 g

* nesquik – ok. 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu , lekko studzimy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

POLEWA:

Uwaga!

Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Zajadamy!

  

tort czekoladowe , ciasto czekoladowe , nesquik , krem kokosowy , krem do tortow , ciasto czekoladowe z kremem , tort urodzinywy , blog latwe przepisy, ostra na slodko (4)xx

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

22 komentarze

  • Reply
    Klaudia
    28 marca 2015 at 13:03

    Zakochałam się. Przepis dodałaś idealnie w środe mamy urodziny chrześnicy na pewno się ucieszy :) ale zwiększam porcje o 100% bo potrzebuje duuuużą tortownice na naszą rodzinke :) dziękuję za inspiracje!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 marca 2015 at 13:11

      Bardzo się cieszę , że trafiłam :D
      Mam nadzieję , że ciacho naprawdę będzie smakować!
      My opędzlowaliśmy do zera ;)

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    3 kwietnia 2015 at 07:01

    […] NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI […]

  • Reply
    Anonim
    3 kwietnia 2015 at 18:37

    Słabo się to ciasto da wylać na tortownicę

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 kwietnia 2015 at 18:51

      Jest gęste , dlatego zdecydowanie trzeba pomóc sobie łyżką :)

  • Reply
    Anonim
    3 kwietnia 2015 at 19:07

    mam pytanie odnośnie ciasta: czy mąkę i całą resztę dodajemy od razu do gorących rozpuszczonych składników?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 kwietnia 2015 at 19:28

      Nie do wrzątku , delikatnie studzimy i dopiero wtedy – zaraz to dopiszę do przepisu , żeby było jaśniej :)

  • Reply
    MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI
    4 kwietnia 2015 at 15:54

    […] kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się […]

  • Reply
    Anonim
    10 kwietnia 2015 at 12:18

    Nie muszą być nesquik ? mogą być inne płatki ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 kwietnia 2015 at 12:27

      To już nie będzie ciacho Nesquik , ale jak najbardziej moga być inne , słodkie czekoladowe płatki :)

  • Reply
    MONTE - CIASTO MEGA CZEKOLADOWE!
    10 kwietnia 2015 at 18:37

    […] kremowy serek mleczny z czekoladą, który swego czasu mocno reklamowany był w […]

  • Reply
    ala
    15 kwietnia 2015 at 12:37

    Witam, czy ciasto mogę przygotowac w kilku etapach, tzn jednego dnia upiec ciasto, potem przełożyć masą i na noc do lodówki? Planuję zrobić je na przyjęcie komunijne, więc kiedy najlepiej polać je polewą i obsypać kulkami? (bo może zbyt namiękną a pewnie powinny być chrupiące)
    I mam prośbę, jakie ciasto Pani poleci na przyjęcie komunijne?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 kwietnia 2015 at 12:50

      Witam serdecznie < Śmiało można upiec wcześniej ciasto a dopiero potem przekładać kremem - prosze tylko zwrocić uwage na miękkość ciasta, jeśli byłoby zbyt zbite , twarde to prosze nasączyc je dodatkowo odrobiną słodkiej herbaty. Kulki nesquik nie miękną aż tak szybko i ciasto jest chrupiące ( a nawet jak namiekną to będzie sie lepiej kroiło ). W najbliższym czasie pojawi się na blogu pyszne ciassto kokosowo - bananowe -delikatne , puszyste , lekkie z kremem - wygląda pieknie i świeżo więc będzie idealne na komunijny stół :)

      • Reply
        ala
        15 kwietnia 2015 at 13:51

        Dziękuję za odpowiedź i cenne porady :)
        Będę zaglądać codziennie by nie przegapić wpisu, córka lubi banany więc może skorzystamy z przepisu.
        Pozdrawiam

        • Reply
          ala
          4 maja 2015 at 14:13

          Witam,
          czekam z niecierpliwością na obiecany przepis :)
          Przyjęcie tuż tuż…
          Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Kasia
    4 maja 2015 at 10:05

    Niebo w gębie :) Zwiększyłam proporcje na dużą blachę, bo ciasto robiłam na imprezę. Wyszło idealnie. Gościom bardzo smakowało :) Mocno czekoladowe, takie jak lubię. Pyyyyyycha :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 maja 2015 at 10:20

      Bardzo bardzo się cieszę!!! :)))
      Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)

    • Reply
      Kaja
      18 grudnia 2015 at 15:32

      Nie wiem czy zrobilam cos zle… Najpierw zważyło mi się kakao ( do ciasta), robilam drugi raz bylo ok, jak wzielam wystudzone to znow porobily sie jakies grudki, ciacho wp iekarniku nie uroslo… Co robic ??? Co zroiblam zle ?? :(((((((( a mialbyc tort dla mojego narzeczonego na urodzinki :(

      • Reply
        Ostra na Słodko
        18 grudnia 2015 at 15:35

        Jak zważyło Ci się kakao ? Bo nie rozumiem.

        Potem tylko lekko studzimy i dodajemy pozostałe skłądniki ( w temperaturze pokojowej ) – nie z lodówki.

        Dokładnie ucieramy i gotowe … tutaj nie powinno się nic zepsuć.

        Ciasto nie jest biskzoptem , nie roś nie wysoko, ale na tyle, że jest możliwość rozkrojenia na 2 blaty .
        Tortownica musi być mała , na dużej wyjdzie za niskie

        • Reply
          Kaja
          18 grudnia 2015 at 15:47

          Zrobily się takie grudki, no nic próbuję jeszcze raz :D

  • Reply
    Kaja
    18 grudnia 2015 at 15:31

    Nie wiem czy zrobilam cos zle… Najpierw zważyło mi się kakao ( do ciasta), robilam drugi raz bylo ok, jak wzielam wystudzone to znow porobily sie jakies grudki, ciacho wp iekarniku nie uroslo… Co robic ??? Co zroiblam zle ?? :(((((((( a mialbyc tort dla mojego narzeczonego na urodzinki :(

  • Reply
    TORT STRACIATELLA Z MUSEM CZEKOLADOWYM
    7 kwietnia 2016 at 10:34

    […] Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress